Ospice u Mostaru: Necijepljenje došlo na naplatu

Alajbegović je rekao kako oboljelo dijete koje ima dvije godine nikako nije cijepljeno, a dijete od osam godina je djelomično cijepljeno.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 03. 2018. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Mostaru su dvije osobe od početka godine oboljele od ospica. Radi se o djeci od dvije i osam godina'', rekao je za Bljesak.info šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a  dr. Erdin Alajbegović.

Alajbegović je rekao kako oboljelo dijete koje ima dvije godine nikako nije cijepljeno, a dijete od osam godina je djelomično cijepljeno.

Slučajevi nisu povezani

''Dijete od osam godina je primilo prvu dozu cjepiva, drugu je preskočilo. S obzirom na slabi postignuti imunitet došlo je do razvitka bolesti. Drugo dijete nije nikako cijepljeno i samim tim došlo je do pojave  bolesti'', objasnio je Alajbegović.

Alajbegović  je rekao kako slučajevi nisu međusobno povezani i kako djeca nisu dolazila u kontakt jedno s drugim.

Stručnjaci pojavu ospica pripisuju padu procijepljenosti, koja je prema riječima liječnika, u HNŽ-u pala ispod 70 posto.

 ''Situacija procijepljenosti na području HNŽ-a je alarmantna, budući je ona u obveznom programu cijepljenja pala ispod 70 posto'', rekao je nedavno predsjednik Liječničke komore Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Mehmed Haznadar.

Epidemija nema granica

Upozorenja liječnika Predsjednik Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva za prevenciju zaraznih bolesti u FBiH dr. Jurica Arapović kazao je kako Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC), kao i federalne i županijske javno zdravstvene institucije smatraju kako postoji vrlo visoka vjerojatnost od epidemije zaraznih bolesti u sredinama gdje je procijepljenost manja od 90 posto.

''Svjesni smo kako je epidemija ospica prisutna u Srbiji, svjesni smo da postoji rizik da epidemija zahvati i južni dio BiH. Epidemija nema granica, virusne bolesti nemaju teritorijalni vid zaustavljanja kada se prošire, a na ovakvo imunološko stanje našeg stanovništva, prijeti ogromna epidemija, i po svoj prilici to nas može skoro zadesiti'', kazao je dr. Arapović nedavno.

Devet slučajeva ospica

U BiH nema epidemije, te se radi o slučajevima koji nisu povezani. Nermin Avdić, specijalist epidemiologije, te šef službe za epidemiologiju ZZJZ HNŽ je nedavno na press konferenciji u Mostaru također rekao kako epidemija ospica prijeti zbog male pokrivenošću cijepljenjem.

''Pokrivenost MMR  je pala u nas na oko 60 posto na, to je veoma malo. Moramo imati 95 posto pokrivenosti da bi bili sigurni da nam neće doći do epidemije ospica'', rekao je Avdić i apelirao na roditelje da cijepe djecu dok bolest ne dođe.

Podsjećamo, u cijeloj BiH od početka godine ukupno je zabilježeno  devet slučajeva ospica, od čega sedam u Federaciji, a dva u Republici Srpskoj.

Virusna bolest koja se vrlo lako širi

Ospice su akutna virusna bolest koja se vrlo lako širi.

Komplikacije uključuju proljev, zapaljenje uha, zapaljenje pluća, upalu mozga i smrt. Svatko, bez obzira na dob, tko nije prebolio ospice ili nije cijepljen, može oboljeti. Većina slučajeva se pojavljuje kod djece predškolske dobi i mladih koji nisu cijepljeni protiv ospica, navedeno je na stranici Zavoda za javno zdrastvo FBiH   

Ospice uzrokuju visoku temperaturu, kašalj, curenje iz nosa, suzne oči i crveni osip koji se sa lica širi na cijelo tijelo. Simptomi mogu trajati jedan do dva tjedna.

Ospice se prenose zrakom kapljicama iz nosa, grla i usta zaražene osobe koja kašlje, kiše ili pri govoru. Cijepljenjem svih osoba koje nisu preboljele ospice, odnosno nisu primile dvije doze cjepiva protiv ospica. Osobito je važno da djeca  prime dvije doze MMR prije polaska u školu (do 14 godine ih treba nadoknaditi). 

Kopirati
Drag cursor here to close