'Naše društvo'

Zdravstveno vijeće odgovara: 'Ukidanje markica ne može biti jamac kontrole trošenja'

U stanju u kojem se nalazi sustav zdravstva, ne samo u našoj županiji nego i u Federaciji BiH, kada sredstva koja se prikupljaju nisu dostatna za financiranje zdravstvenih usluga
Lifestyle / Zdravlje | 26. 10. 2018. u 13:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveno vijeće Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) smatra kako ukidanje obveze plaćanja participacije, kao načina financiranja zdravstvenog osiguranja, ne može biti jamac uvođenja kvalitetnijeg nadzora trošenja sredstava u sektoru zdravstva. 

"U stanju u kojem se nalazi sustav zdravstva, ne samo u našoj županiji nego i u Federaciji BiH, kada sredstva koja se prikupljaju nisu dostatna za financiranje zdravstvenih usluga, Zdravstveno vijeće smatra da ukidanje participacije ne može biti jamac uvođenja kvalitetnijeg nadzora nad korištenjem sredstava niti se na taj način može amnestirati odgovornost institucija mjerodavnih za kontrolu utroška i tako ih uvjetovati da čine ono za što su zakonom obvezni činiti", navodi se u priopćenju Zdravstvenog vijeća koje je u petak razmatralo inicijativu/zahtjev Mreže "Naše društvo". 

Ta nevladina organizacija zatražila je ukidanje obveze plaćanja participacije kao načina financiranja obveznog zdravstvenog osiguranja sve dok se "ne uvede red u način distribuiranja i nadzora trošenja javnih sredstava u sektoru zdravstva". 

Iz Vijeća podsjećaju da se sredstva za financiranje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja osiguravaju, između ostalog, i iz sredstava osobnog sudjelovanja osiguranih osoba u pokriću troškova zdravstvene zaštite. Spomenuta sredstva prihod su Zavoda zdravstvenog osiguranja i evidentiraju se posebno, u sklopu ostvarenih prihoda Zavoda. 

Sredstva prikupljena participacijom doznačavaju se zdravstvenim ustanovama na način i pod uvjetima koje odredi Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja i značajna su stavka u osiguranju dodatnih sredstava za financiranje zdravstvenih usluga ukoliko raspoloživa sredstva nisu dostatna za pokriće rashoda obveznog zdravstvenog osiguranja, podsjeća se u priopćenju. 

Obveza zdravstvenih ustanova u trošenju zdravstvenog novca, smatraju u Zdravstvenom vijeću, je ponašati se odgovorno, transparentno i osigurati najveći mogući stupanj kontrole i namjenskog utroška sredstva. Isto tako, obveza je financijera zdravstvenog sustava, vršiti nadzor nad trošenjem sredstava i osigurati da se sredstva osiguranika koriste sukladno namjenama utvrđenim zakonom. 

S tim u svezi, Zdravstveno vijeće preporučilo je da zdravstvene ustanove, sukladno usvojenoj Strategiji za provedbu reformi iz oblasti zdravstva za područje HNŽ za razdoblje 2017. - 2020. godina, uspostave akreditaciju i sustav upravljanja kvalitetom i kontroling kako bi na taj način osigurale pravodobne troškovne pokazatelje kako o jediničnoj cijeni, tako i ukupnom trošku pruženih usluga zdravstvene zaštite uz obvezno osiguranje kvalitete i sigurnosti istih. 

Dodaje se kako će Zdravstveno vijeće, sukladno redovitoj proceduri izvještanja o eventualno zaprimljenim prigovorima pacijenata, zatražiti izvješća od svih javnih i privatnih zdravstvenih ustanova i općinskih zdravstvenih vijeća za razdoblje 1. 1. - 30. 6. 2018. godine. 

Na sastanku Zdravstvenog vijeća razmatrana su i ostala pitanja u svezi povrede prava pacijenata. 

Zaključeno je da se bez uspostave svih karika kojima će biti povezan rad povjerenstava, koja se utemeljuju sukladno Zakonu o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata i zdravstvenih vijeća na svim razinama, ne može kvalitetno odgovoriti izazovima koji se postavljaju kada se radi o pitanjima vezanim za zaštitu prava pacijenata, stoji na kraju priopćenja za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close