Što možete naslijediti

Zdravstvene tegobe za koje niste znali da su nasljedne

Donosimo vam popis nekih neočekivanih zdravstvenih stanja koje možete naslijediti
Lifestyle / Zdravlje | 10. 10. 2018. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imate plave oči kao vaša baka? Smeđu boju kose kao otac? Baš kao što se govori - jabuka ne pada daleko od stabla..

Određene karakteristike, a posebno one vidljive oku, lako možemo prepoznati i pripisati genima, dok neke, ne tako očite, lako promaknu.

Donosimo vam popis nekih neočekivanih zdravstvenih stanja koje možete naslijediti

1. Visok kolesterol

Za ovo stanje često krivimo nezdravu prehranu, ali u nekim se situacijama on pojavljuje isključivo zbog genetike, tvrdi direktorica tvrtke Counsyl za proučavanje gena. Otprilike 1 od 500 osoba ima genetsku mutaciju koja rezultira stanjem koje se naziva hiperkolesterolemija što znači da su u skupini onih koji mogu mladi doživjeti infarkt ili moždani udar. Nažalost, oni mogu poduzeti sve mjere prevencije ali zbog nasljednih faktora ne mogu utjecati na svoje stanje.

2. Rak dojki od oca

Kada mislite na povijest ove bolesti unutar obitelji vjerojatno se fokusirate na žensku liniju. Mutacije gena BRCA1 ili BRCA2 povećavaju izgled za oboljenjem, naslijeđene od bilo kojeg roditelja. Muškarci, nositelji gena, rijetko kad obole od raka dojke, ali mogu prenijeti mutaciju gena na kćer koja tada ima povećan rizik za oboljenje.

3. Čelavost od majke

Vjerovali ili ne, jedan određeni gen koji igra veliku ulogu kada je čelavost u pitanju se nalazi u kromosomu koji se nasljeđuje od majke. No prije nego okrivite majku, to nije jedini gen koji određuje hoćete li biti čelavi ili ne....

4. Intolerancija na laktozu

Istraživanja su pokazala da će stupanj netolerancije na laktozu uvelike ovisiti o genetici, a valja spomenuti kako je oko 65 posto odraslih ljudi osjetljivo na mliječni šećer. Laktoza se uz pomoć enzima laktaze u probavnome traktu razgrađuje na sastavne dijelove. Također, interesantna je činjenica da su određena znanstvena istraživanja potvrdila da sa godinama gubimo mogućnost probave mliječnog šećera.

Kopirati
Drag cursor here to close