Tribina o zdravoj prehrani

Zbog pretilosti djeca imaju psihološke probleme

Najkritičnija skupina su djeca petog razreda, gdje istraživanja pokazuju da dječaci imaju 41 posto normalnu tjelesnu masu - a to stanje je alarmantno.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 10. 2019. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača održana javna tribina pod nazivom 'Smanjenje pretilosti kod djece osnovnoškolskog uzrasta i poboljšanje školskih užina – (S)jedi, 5!'.

Obzirom da je pretilost gorući problem kod djece, stručnjaci su kroz ovu tribinu pokušali ukazati na značaj prevencije pretilosti, govorili su o podacima do kojih su došli tijekom pojedinih istraživanja, te su iznijeli savjete za zdravu prehranu.

''Iz godine u godinu opada postotak djece sa normalnom tjelesnom masom. Najkritičnija skupina su djeca petog razreda, gdje istraživanja pokazuju da dječaci imaju 41 posto normalnu tjelesnu masu  - a to stanje je alarmantno'' - kazao je Nedžad Vuk, magistar edukacijskih nauka iz oblasti kineziologije.

Sva djeca koja su pretila, kasnije postaju kardiovaskularni bolesnici i mogu imati mnoge druge bolesti, a ne samo endokrine - mišljenja su doktori.

''Psihosocijalni aspekt pretilosti je jako bitan i u zadnje vrijeme sve više djece pati zbog toga. Izolirani su iz društva, ne druže se, povlače se u sebe, a kasnijese kod takve djece najčešće razvije depresija ili neki drugi poremećaj'', objasnila je dr. Željka Bilinovac, pedijatrica spec. endokrinologije i dijabetologije.

Djevojčice koje pokušavaju same riješiti problem pretilost, vrlo često se nađu u drugom problemu, a to je anoreksija ili bulimija. Upravo te bolesti češće dovode do smrtnosti.  Zato je bitno pretilo dijete uputiti stručnoj osobi, savjetuju stručnjaci.

Također, istraživanja pokazuju da od 1350 djece -  240 je  izrazito pretilo.

Kopirati
Drag cursor here to close