''Tko nema koronu, može umrijeti''

Zbog korone - Obustavljaju se svi redoviti specijalistički pregledi u SKB Mostar

''Obustavljaju se redoviti specijalističko-konzultativni pregledi sa izuzetkom specijalističko-konzultativnih pregleda za koje se po procjeni specijaliste utvrdi da su neodloživi i hitni''
Lifestyle / Zdravlje | 28. 10. 2020. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sukladno naredbi Federalnog ministarstva zdravstva br. 01-33-5991/20 od 25.10.2020. u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar kao i u drugim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, obustavljeni su svi hladni programi te će se primati samo hitni slučajevi. Znači, obustavljaju se redoviti specijalističko-konzultativni pregledi sa izuzetkom specijalističko-konzultativnih pregleda za koje se po procjeni specijaliste utvrdi da su neodloživi i hitni'', rečeno je za Bljesak.info iz SKB Mostar.

S problemom ''običnih'' pregleda u bolnicama građani se susreću već mjesecima. Naša čitateljica već neko vrijeme se pokušava se naručiti na specijalistički pregled pulmologa, što je od početka pandemije puno teže, jer kako kaže broj pregleda kod liječnika je smanjen.

Hoće li zatvoriti i privatnike?

Sada su joj rekli da pregleda nema do daljnjeg, radi epidemiološke situacije.

''Svi mi koji imamo kronične bolesti trebali bi umrijeti? Kao da ne postoji više niti jedna jedina bolest osim ovog prenapuhanog virusa, koji kažu, najviše ugrožava dišni sustav. Ove mjere su besmislene i ovakva zatvaranja ugrožavaju zdravlje i zdrav razum svih ljudi. Radi neke kratkoročne 'izvanredne situacije' koja trenutno službeno nije izvanredna, meni i drugim ljudima sa težim bolestima i oboljenjima, zdravlje će biti uništeno, do kraja života. Pa hvala vam radi toga veliki donositelji odluka koji mislite na zdravlje pučanstva'', napisala nam je ljuta i ogorčena čitateljica, postavljajući pitanje hoće li se zatvoriti i privatne klinike i poliklinike ili će oni puniti džepove u ovoj krizi nerada.

Podsjetimo, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je prije dva dana hitnu sjednicu na kojoj sagledana epidemiološka situacija COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i Preporuke koje se primjenjuju od 26. 10. te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

30 posto kapaciteta

Novom naredbom naloženo je kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao općim, županijskim i specijalnim bolnicama u Federaciji BiH da osiguraju 30 posto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od COVID-19.

''Rok za uspostavu navedenih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja ove naredbe. Za provođenje ove naredbe odgovorni su ravnatelji i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti'', stoji u naredbi.

Također, naredbom se u svrhu unaprjeđenja odgovora na pandemiju COVID-19, kod pacijenata s izraženim kliničkim simptomima karakterističnim za ovo oboljenje (sukladno definiciji slučaja), osim PCR temeljnih testova, koji ostaju zlatni standard za dijagnostiku, preporučuje i korištenje antigenskih testova (Ag-RDT)”.

Nespecifičnosti PCR testa

Valja podsjetiti i da je Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a ranije za Bljesak.info rekao kako se nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazi do vrlo zanimljive činjenice; da je na području HNŽ-a nakon 103 dana od pojave Covid 19 broj oporavljnih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid 19.

''Činjenica da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba bez simptoma, a pozitivitetom na Covid 19 (osobe koje su u prethodnom razdoblju prebolovale bolest, a zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćali liječniku.)'', kazao za Bljesak.info epidemiolog Alajbegović, koji je, kako neslužbeno doznajemo, udaljen sa svoje pozicije zbog ovih izjava.

Dodaje kako se i mali broj osoba s općim infektivnim simptomima - koji se trenutno registrira, može se pripisati nespecifičnosti PCR testa (kao što je poznato PCR na Covid 19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica, virusa).

Glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva HNŽ-a Pero Pavlović odmah je demantirao ove navode, govoreći kako je ovo osobno stajalište Alajbegovića.

Brojke

Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, koje smo jučer dobili, broj oporavljenih pacijenata od COVID-19 od početka epidemije u HNK/Ž od 17.3.2020. do danas, 27.10.2020. je 3092. Prema stranici covid-19.ba ukupan broj osoba kod kojih je potvrđen Covid-19 od početka pandemije u ožujku je 5223, od ukupno urađenih 40931 testa. Ukupan broj umrlih u HNŽ-u je 56 od početka pandemije.

U cijeloj državi ukupan broj urađenih testova je 197.480, potvrđenih je 28.115. Broj izliječenih od početka pandemije je 18596, a umrlih 741.

Kopirati
Drag cursor here to close