Rotterdam

Zbog pretilosti odlučili smanjiti broj restorana brze hrane

''U centru grada je sada postalo lakše doći do hamburgera nego naći mjesto gdje možete kupiti jabuku'', kazao je De Langen.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 12. 2019. u 18:48 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Rotterdama planiraju da u narednom periodu ograniče broj restorana brze hrane u cilju učinkovitije borbe protiv sve veće pretilosti u Nizozemskoj kao i u ovom gradu, javlja Anadolija.

Gradsko vijeće Rotterdama želi smanjiti broj restorana brze hrane u okviru ambicioznog paketa mjera za borbu protiv pretilosti djece i odraslih kako bi poboljšali opće zdravlje građana.

Planirano je da se postepeno smanji broj dozvola za otvaranje restorana brze hrane dok bi na nekim lokacijama, posebno u blizini škola, mogle biti uvedene i zabrane za rad restoranima brze hrane.

Nutricionista Sven de Langen je za nizozemski ''RTL Nieuws'' kazao da je u Rotterdamu naglo povećan broj restorana brze hrane posljednjih nekoliko godina.

''U centru grada je sada postalo lakše doći do hamburgera nego naći mjesto gdje možete kupiti jabuku'', kazao je De Langen.

Istaknuo je da je oko polovina odraslih u Rotterdamu i 20 posto djece pretilo.

''Ograničavanjem pristupa restoranima brze hrane možemo uspostaviti balans u vrsti hrane koja se nudi građanima'', rekao je nutricionista.

Kopirati
Drag cursor here to close