Imunitet krda

Zavod se ograđuje od svog čovjeka: 'Svojim izjavama zbunjuje javnost'

Službeni stav Stručnog vijeća zavoda, kako navode, je da se kolektivni imunitet često spominje kao dugoročan cilj zaustavljanja pandemije COV1D-19.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 09. 2021. u 10:58 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručno vijeće Zavoda za javno zdravstvo HNŽ ograđuje se od medijskih izjava Dr. Erdina Alajbegovića, uposlenika ove institucije.

Kako navode u svom priopćenju ''stavovi Dr. Alajbegovića ne predstavljaju službeni stav Zavoda nego se radi isključivo o njegovom osobnom mišljenju. Dr. Alajbegović se više puta oglašavao medijski kao Šef službe za epidemiologiju i epidemiolog  Zavoda dajući izjave o postizanju kolektivnog imuniteta i negirao valjanost PCR dijagnostike. ''

Službeni stav Stručnog vijeća Zavoda, kako navode, je da se kolektivni imunitet često spominje kao dugoročan cilj zaustavljanja pandemije COV1D-19.

Zbunjivanje javnosti

''Kolektivni imunitet protiv SARS-CoV-2 virusa nije ostvaren u bilo kojem dijelu svijeta pa ni u HNŽ. Postizanjem kolektivnog imuniteta bi se prekinuo prijenos virusa unutar zajednice, što bi rezultiralo zaustavljanjem pandemije. Proizvoljne i netočne izjave Dr. Alajbegovič, s obzirom na poziciju epidemiologa u ZZJZ HNŽ, zbunjuju javnost, vode popuštanju opreza što može rezultirati daljim širenjem epidemije i povećanim brojem neželjenih ishoda'', navode u svom priopćenju.

Dodaju kako PCR ostaje 'zlatni standard' u dijagnostici COV1D-19, a izjavc Dr. Alajbcgović u pogledu njegove 'nespecifičnosti' su neutemeljene.

Smjenjen pa vraćen

Podsjećamo, Erdin Alajbegović ponovno će biti šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije, kako je to odlučio Općinski sud u Mostaru.

U listopadu 2020. godine Alajbegović je smijenjen s te pozicije  nakon što je izjavio za Bljesak.info kako je moguće da je u HNŽ prisutan imunitet krda.

Općinski sud u Mostaru je donio presudu kojom poništiva odluka kojom je Alajbegović razriješen dužnosti šefa epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i naredio da se vrati na svoje radno mjesto i da mu se isplate svi zaostaci, potvrdio je ranije ovaj epidemiolog za Bljesak.info.

''Savjetujem svima kojima su prava ugrožena da se obrate nadležnom sudu, bez obzira koliko sumnjali na ispravnost pravosuđa, očigledno postoji taj neki pravični sud. U Zavodu me trebaju vratiti na mjesto šefa službe i nadoknaditi sve troškove uzrokovane otkazom'', rekao je Alajbegović za Bljesak.info, dodajući da je u međuvremenu bio 'spušten' na mjesto epidemiologa.

Na upit jesu li mu u međuvremenu izjave za medije bile zabranjene, Alajbegović je prokomentirao da ''nije smio raditi ništa''.

 

Reakcija

Redakciji portala Bljesak.info obratio se prozvani dr. Alajbegović rekavši kako Zavodu nitko nije dao ovlasti da koriste njegovo ime u priopćenju, te da je zatražio od Zavoda da se očituju tko je i po kojem nalogu to učinio.

Kopirati
Drag cursor here to close