Bole li Vas leđa

Zašto vas bole leđa?

Pogledajte koje su to stvari koje prakticiramo zbog kojih patimo od leđobolje, pa ako se i sami prepoznate u pojedinima – promijenite nešto i učinite uslugu vašim leđima.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 05. 2019. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako vrijeme nosi svoje razloge zbog kojih se pojavljuje bol u leđima. Prije je to bio rad u polju, a danas je to rad za računalom. Po posljednjim izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije 8 od 10 osoba ima bolnih problema s leđima.

Pogledajte koje su to stvari koje prakticiramo zbog kojih patimo od leđobolje, pa ako se i sami prepoznate u pojedinima – promijenite nešto i učinite uslugu vašim leđima.

1. Torbica, torba, torbetina

U prošlosti su torbe bile puno manje jer smo manje kupovali, manje stvari nam je bilo općenito potrebno, te smo uspijevali sve sitnice potrpati u malu torbu, što naravno više nije slučaj. Danas nam sve što ubacimo u torbu “nužno treba”, od parfema, kemijske olovke, maramice, planera pa sve do mini laptopa. Nije ni čudo da nas leđa bole jer po cijele dane vucaramo velike i preteške torbe. Zato – napravite reviziju potrebnih stvari te samo stvarno ono neophodno stavite u torbu. Leđa će vam biti zahvalna, piše She.hr.

2. Krive cipele

U cipelama na visoku petu noga se nalazi u neprirodnom položaju te zbog toga dolazi do nestabilnosti, boli u koljenima i leđima. Ipak, i u niskim cipelama (primjerice balerinkama), osobe koje inače imaju problema s nepravilnim držanjem, mogu osjetiti bol u leđima, jer, za razliku od cipela s visokom petom, ništa ih ne “tjera” da se isprave, te često hodaju pogrbljeno. Pronađite odgovarajuću ugodnu obuću.

3. Moderna tehnologija

Ako ste na poslu za računalom i nemate odgovarajuću i kvalitetnu stolicu patit će vam donji dio leđa. A gornji dio te vrat će vas pak boljeti zbog čestog naginjanja dok tipkate na mobitel. Iako vam se čini da malo vremena provodite razgovarajući putem mobitela ili tipkajući poruke, to činite puno puta na dan, i zapravo previše vremena “visite” nad aparatom i tako se pogrbljujete. Pokušajte tipkati u drugačijem položaju.

4. Pogrešan grudnjak

Žene koje imaju veće grudi često se susreću s problemom boli u leđima. Kako bi doskočili možebitnoj boli odaberite čvršći grudnjak s košaricama te jakim naramenicama. Naravno tu postoji i onaj psihološki segment – ne morate se sramiti velikih grudiju, pubertet je prošao. Ponosno istaknite grudi i zaboravite na neugodno i neugledno pogrbljivanje.

5. Stres

Ako dnevni raspored nije baš izrazito drag i mio prema vama – potencijalni stres će se među ostalim problemima očitovati i kroz bol u leđima. Naime, kako bi se mišići trebali napinjati i opuštati ako su kod vas zgrčeni – doći će do boli. Hormon kortizol koji se izlučuje u stresnim situacijama može dovesti do upale mišića, zato pokušajte se što više opuštati, koliko god vam dan bio stresan.

Kopirati
Drag cursor here to close