Zdravlje žene

Zašto se debljate za vrijeme menstruacije

Hormonalne promijene koje se događaju za vrijeme menstruacije utječu u velikoj mjeri na promjene u težini
Lifestyle / Zdravlje | 18. 09. 2018. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nekoliko dana prije menstruacije započinje fluktuacija hormona, razina progesterona pada zajedno s estrogenom. Simptomi su nakupljanje kilograma i umor.", naglašava dr. Svets, ginekologinja na klinici Cleveland.

Osim spomenutih hormona, koji se smataju glavnim krivcima, evo što još može utjecati na nakupljanje kilograma za vrijeme menstruacije.

Hormonalne promijene utječu na zadržavanje vode u tijelu

Nije samo "osjećaj" u pitanju, u vašem se tijelu stvarno nakuplja voda dok traju ti dani u mjesecu. Aldosteron je hormon koji "raspoređuje" tekućinu po tijelu, a za vrijeme menstruacije njegova razina se smanjuje (netom prije nego će jako porasti) i tako utječe na ovu neugodnu pojavu, piše ordinacija.hr.

Ne možete odoljeti nezdravoj hrani

Nije tajna da za vrijeme tih dana u mjesecu žene često posežu za nezdravim namirnicama poput čokolade i čipsa, ali znanost nije do danas otkrila zašto se to događa u tim danima... "Čvrst i jasan razlog ne postoji ali se vjeruje da tome doprinose visoke razine progesterona, otprilike isto se događa u prvim mjesecima trudnoće.", pojašnjava dr. Chaudhari te dodaje kako progesteron može pojačati apetiti, ali pitanje je da li trebamo čokoladu? Radi li se o psihološkoj potrebi? Vjerojatno organizam ne treba te namirnice ali mi ih odabiremo kako bi se "utješile". Zaključak bi bio da se mijenjaju navike jedenja za vrijeme menstruacije.

Preskačete tjelovježbu

Budimo iskreni – nije se lako motivirati na odlazak u teretanu dok vas muče menstrualni grčevi i umor. Kombinacija ljenčarenja i konzumacije slatko-slanih grickalica mogu biti odgovor zašto ste "zaradili" koji kilogram u nekoliko dana.

Usporen rad probave

Vaši hormoni (osobito progesteron) glavni su krivci za nadutost i plinove. Može se dogoditi da crijeva usporeno rade što će rezultirati neredovitom stolicom, tako da i to može biti razlog zašto vam vaga pokazuje brojku koju niste očekivali...

Kopirati
Drag cursor here to close