Masne naslage

Zašto ne možete skinuti ''šlaufe'' oko trbuha?

Lifestyle / Zdravlje | 15. 09. 2017. u 09:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji čak deset dobrih razloga zašto se neki ljudi nikako ne mogu riješiti "šlaufa" oko struka, a ne radi se o prejedanju i neaktivnosti.

Učiteljica joge Libby Limon i fitness stručnjakinja Lucy Miller objasnile su o čemu se radi i kako jednom zauvijek stanjiti struk bez obzira o kojem uzroku nagomilavanja masnih naslaga se radi.

Ovo mogu biti krivci:

1. Stres

Jedan od većih uzroka gomilanja masnih naslaga je upravo stresan život i svakako bi bilo dobro pokušati se opustiti koliko god je to moguće.

''Kortizol, hormon stresa, ima veliku ulogu u taloženju masnoća na trbuhu. Stres može nastati iz brojnih razloga, kao što su emocionalna iscrpljenost, konflikti na poslu, problematične ljubavne veze itd. Rješavajte se stresa jogom'', objašnjava Libby Limon.

Dodaje da je kod stresa dobro prakticirati meditaciju, i to svaki dan. Joga pomaže u izbacivanju stresa, zaustavlja negativne misli i puni čovjeka pozitivnom energijom.

2. Šećer

I on je veliki neprijatelj tankog struka.

''Prehrana s visokim udjelom šećera može prouzročiti stvaranje tvrdokorne masnoće na trbuhu, koju je teže skinuti, a ona nastaje čak i ako pazite na kalorije i ne jedete previše'', kaže Libby.

Lucy dodaje da je dobro smanjiti šećere u prehrani, ali i zasićene masti te rafinirane bijele namirnice kao što su kruh, tjestenina, riža i krumpir jer povećavaju razinu šećera u krvi.

''Jedite nemasno meso, povrće te mononezasićene i polinezasićene masti, poput onih koje nalazimo u orašastim plodovima i avokadu'', savjetuje Lucy.

3. Nedostatak sna

I nedostatak sna može negativno utjecati na razinu kortizola u tijelu. Svakako je važno riješiti uzrok nesanice i pronaći načine kako se opustiti prije odlaska na spavanje.

4. Rođenje djeteta

Važno je nakon rođenja djeteta ne stvarati sebi pritisak da trebate izgledati kao prije. S tim se ne treba žuriti, ističu Limon i Miller.

''Ako ste nova mama, katkad je teško skinuti višak s trbuha. Hormonima treba vremena da se smire kao i mišićima na trbuhu da se vrate na mjesto. Posavjetujte se s postnatalnim stručnjakom ili se pridružite grupama majki sa sličnim problemima'', smatra Lucy.

Važno je usmjeriti pažnju na ono što ste upravo postigli - donijeli na svijet živo biće, svoje dijete. To je puno važnije od toga kako u tom trenutku izgledate.

5. Pretjerano vježbanje

Koliko god to čudno zvučalo, i pretjerivanje s vježbanjem može rezultirati gomilanjem sala na trbuhu.

''Fizički napori kao što su pretjerano vježbanje ili vježbe izdržljivosti, mogu poremetiti ravnotežu kortizola. Umjesto napornih kardio-vježbi izaberite HIIT trening'', objašnjava Libby.

Riječ je o treningu High Intensity Interval Training ili intervalnom treningu visokog intenziteta. Ovaj trening ubrzava metabolizam i dokazano je učinkovitiji u skidanju masnih naslaga od treninga nižeg intenziteta.

6. Nadutost

Ako nadut trbuh dolazi s grčevima, probavnim smetnjama i vjetrovima, tada vam vjerojatno crijeva loše rade zbog određenih namirnica i moguće je da ste intolerantni na nešto. Važno je prepoznati uzrok, odnosno shvatiti koja hrana napuhava, i svesti njezin unos na minimum. Ponekad i kombinacije određene hrane stvaraju problem.

''Izbjegavajte jesti voće nakon obroka, jer ono može uzrokovati fermentiranje hrane u želucu što vodi stvaranju plinova'', kaže Lucy.

7. Trbušnjaci ne moraju pomoći

Klasični trbušnjaci odavno su na glasu kao najbolji za rješavanje problema naslaga na trbuhu, ali ako se ne rade kako treba, mogu samo oštetiti leđa. Samo trbušnjaci neće pomoći otapanju sala na trbuhu. Treba vam kombinacija nekoliko vježbi koje će potaknuti rad više mišića u tijelu. :

8. Nedostatak mišića

Iako mnoge žene zaziru od nabildavanja u teretani, treba biti svjestan toga da - što više mišićne mase u tijelu imate, više kalorija trošite, čak i kada ne radite ništa. To je odlično za otapanje viška masnoća na trbuhu, kao i za cijelo tijelo.

9. Strah od masnoća

Nutricionisti žele istaknuti činjenicu da je strah od masne hrane ponekad nerealan te kako su se od 70-ih godina i popularizacije jedenja manje masne ili nemasne hrane, naši strukovi proširili.

''Jeste li se ikada zapitali čime su zamijenjene masnoće u hrani? Odgovor: hrpom sintetskih, neprehrambenih kemikalija koje pogađaju naš metabolizam i probavu. Štoviše, većina proizvoda s niskim postotkom masnoća ili bez masnoća, sadrži mnogo šećera ili umjetnih zaslađivača kako bi se nadomjestio nedostatak okusa'', objašnjavaju osobna trenerica i nutricionistica Keris Marden te stručnjak za fitness i zdravlje Matt Whitmore.

Kažu da masnoće, ali one zdrave, mogu imati veliku ulogu u mršavljenju, kao što su, na primjer, masnoće iz kokosovog ulja ili avokada. Dobro je u obroke dodati i malo maslinovog ulja ili maslaca, napominje ovaj dvojac. Zdrave masnoće pomažu da se uspori oslobađanje hranjivih tvari u krvotok, a to pomaže u reguliranju apetita i održava razinu energije u tijelu skladnom.

10. Nešto ozbiljnije

Ukoliko ne uspijevate izgubiti na težini iako redovito i pravilno trenirate te pazite što jedete, niste razvili nikakvu intoleranciju na hranu, ne bi bilo loše da posjetite liječnika. Poremećaj u radu hormona može utjecati na raspodjelu masnoća, pa se iza svega može skrivati i problem sa štitnjačom, otkriva Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close