Znanstvene činjenice

Zašto je dobro činiti dobro

Znanstvene činjenice o dobrobitima koje nam dobročinstvo donosi
Lifestyle / Zdravlje | 02. 06. 2019. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Dobročinstvo vodi ka sreći

Svima je danas poznato da je dobro činiti dobro, no tu činjenicu dodatno podupiru i znanstvene činjenice o dobrobitima koje nam dobročinstvo donosi. Navodimo samo neke, a sigurni smo da ih ima još:

  • Dobročinstvo smanjuje stres

Studija iz 2013., koja se bavila povezanošću između volontiranja i hipertenzije, pokazala je da dobročinstvo značajno utječe na krvni tlak. Odrasli stariji od 50 godina koji su volontirali 4 sata tjedno imaju 40 posto manju vjerojatnost javljanja povišenoga krvnog tlaka 4 godine kasnije od onih koji ne volontiraju.

  • Kada činimo dobro, osjećamo se bolje

Kada činimo dobro, ponekad se stvara osjećaj euforije poznat kao tzv. „helper's high“ zbog lučenja endorfina u mozgu. Uz to, dobročinstvo stvara osjećaj zadovoljstva i zahvalnosti.

  • Dobročinstvo je poticajno za mentalno zdravlje

Nakon pregleda 40 istraživanja o utjecaju volontiranja na opće zdravlje i sreću, BMC Public Health Journal piše je da je volontiranje dobro za mentalno zdravlje. Pregledom istraživanja utvrđeno je da je volontiranje povezano s blagostanjem, zadovoljstvom životom i smanjenim stupnjem depresivnosti.

  • Dobročinstvo vodi ka sreći

''Ljudi koji sudjeluju u dobrim djelima postaju s vremenom sretniji“, tvrdi dr. sc. Sonja Lyubomirsky, profesorica psihologije sa Sveučilišta Kalifornija u Riversideu. Istodobno je istraživač Stephen Post sa Sveučilišta Case Western Reserve School of Medicine zaključio da se značajno poboljšava zadovoljstvo životom, samorealiziranje te tjelesno zdravlje kada se dajemo nečemu.

  • Dobročinstvo će nas motivirati da ponovno činimo dobro

Istraživanje objavljeno 2012. u časopisu Psychological Science pokazalo je da nas razmišljanje o vremenu u kojemu smo nekome pomogli potiče da želimo drugima pomoći ponovno. Zbog prisjećanja na prošla dobra djela osjećamo se nesebično i želimo pomoći više nego kada se prisjetimo situacija kada je nama netko pomogao. Zaključak je jednostavan: ako činimo dobro, činimo dobro i sebi i drugima i poželjet ćemo to učiniti ponovno.

Više na linku

 

Kopirati
Drag cursor here to close