kako ste?

Zašto bismo trebali bilježiti osjećaje

Lifestyle / Zdravlje | 18. 08. 2017. u 15:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvijek smo pod utjecajem emocija. U svakom trenutku svakog dana naše emocije utječu na naše odluke, radnje i odnose. Kad smo sretni, obično smo i uspješniji, a dok smo razdraženi, ništa nam ne ide od ruke, piše Metroportal.

Ako izgubimo pojam o emocijama i onome što na njih utječe, zaboravljamo da zbog toga pati naša svakodnevica. Ali kako to popraviti?

Emocijama bi trebalo pristupati kao novcu. Jako dobro pratimo na što trošimo novac, koliko iga imamo u kako utječe na naš život. Kada ga imamo manje, počnemo se prema njemu ozbiljnije ponašati s ciljem da si popravimo financijsko stanje. Isto bi trebalo biti i s emocijama. Kada se ne osjećamo dobro, trebali bismo pratiti kada i zašto se to događa s ciljem da popravimo emocionalno stanje.

Svakodnevno bismo trebali bilježiti tri stvari: kako se tog dana osjećamo (koja emocija prevladava), najvažnije događaje tog dana i vezu između emocije i spomenutih događaja. Primijetit ćemo da se prevladavajuće emocije mijenjaju više puta dnevno, no to je sasvim normalno. Kada počnemo pratiti događaje koji uzrokuju nesretno ili negativno ponašanje, možemo pokušati pronaći rješenje i izbjegavati neugodne situacije. Isto tako, znamo koje nas stvari čine sretnijima, što znači da njima možemo češće težiti. Ako već ne možemo u potpunosti izbjeći negativne emocije, možemo se protiv njih boriti pozitivnima - jer sada znamo kako ih pobuditi.

Ako se želimo osjećati sretnima, moramo se sami potruditi da se tako osjećamo.

Kopirati
Drag cursor here to close