Bliži se ljeto!

Zaštita kože od sunca – kemijski ili fizički filteri?

Dermatolozi preporučuju zaštitu od sunca tijekom cijele godine. D
Lifestyle / Zdravlje | 26. 04. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kožu je potrebno zaštititi od sunca, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada je sunce najjače te može najviše oštetiti stanice kože.

Dermatolozi čak preporučuju zaštitu od sunca tijekom cijele godine. Donosimo nekoliko savjeta za odabir sredstava za zaštitu te ćemo pojasniti koja je razlika između fizičkih i kemijskih filtera u takvim sredstvima.

Sredstva za zaštitu od sunca, odnosno razni losioni i kreme za sunce, štite našu kožu pomoću filtera – tvari koje sprječavaju prodor UVA i UVB zraka u našu kožu. Ti filteri mogu biti kemijski poput sastojaka po nazivu Oxybenzone, Octylcrylene ili fizički poput cinkovog oksida i titanovog dioksida.

Kemijski filteri za zaštitu od sunca

Kemijski filteri funkcioniraju na način da apsorbiraju UV zrake, a rijetki ih rasprše pri kontaktu. Ovi filteri su većinom kemijske supstance koje su same po sebi stabilne (tj. nisu fotoosjetljive), no postoje i one koje nisu. Najproblematičniji kemijski filter kod zaštite od sunca je Avobenzone koji reagira u kontaktu sa svjetlošću.

Kemijski filteri problematični su i zbog toga što oni uzrokuju štetne posljedice jednom kada uđu u organizam, a to se gotovo uvijek događa jer koža apsorbira sve tvari na njenoj površini.

Mnogi zagovaratelji prirodne kozmetike i života bez štetnih kemikalija preporučuju da izbjegavate ovakve filtere za zaštitu od sunca.

Neki od naziva kemijskih filtera:

 • Octylcrylene
 • Avobenzone
 • Octinoxate
 • Octisalate
 • Oxybenzone
 • Homosalate
 • Helioplex
 • 4-MBC
 • Mexoryl SX and XL
 • Tinosorb S and M
 • Uvinul T 150
 • Uvinul A Plus

Kemijski filteri često iritiraju kožu, a posebno su štetni za osjetljivu kožu lica i tijela. Nažalost, oni se koriste u većini proizvoda za zaštitu od sunca, nebitno jesu li to skupocjeni proizvodi koje kupujemo u ljekarnama ili nešto pristupačniji proizvodi u drogerijama.

Ako želite poštedjeti kožu negativnog djelovanja i potencijalnih posljedica velike količine štetnih sastojaka koji se nalaze u kremama za zaštitu od sunca s kemijskim filterima, isprobajte sredstva s fizičkim filterima.

Fizički filteri za zaštitu od sunca

Kao što se iz imena može zaključiti, fizički filteri ostaju na koži i sprječavaju prodor UV zraka u kožu tako što odbijaju zrake ili ih preusmjeravaju. Ovi filteri generalno su stabilni u kontaktu sa svjetlošću te učinkovito štite kožu od štetnog sunčevog zračenja.

Fizički filteri koriste se u proizvodima prirodne kozmetike i u nekim proizvodima za izrazito osjetljivu kožu koja ne može podnijeti kemijske filtere.

Najpoznatiji fizički filteri:

 • Cinkov oksid
 • Titanov/titanijev dioksid

Osim što ne prodiru u kožu i nemaju štetno djelovanje na organizam, fizički filteri počinju djelovati odmah nakon nanošenja. Moguća nuspojava titanijevog dioksida jest izbijanje kože sklone aknama, a ovaj filter također ne štiti od potpunog spektra UVA zraka.

U svrhu učinkovite zaštite od sunca preporučuje se cinkov oksid jer je siguran i za korištenje na osjetljivoj dječjoj koži te štiti od širokog spektra UVA i UVB zraka. Proizvodi koji sadrže fizičke filtere često ostavljaju bijele tragove pa je moguće da dođe do prljanja odjeće.

Ukoliko želite zaštiti kožu od sunca, ali i negativnog djelovanja raznih kemikalija koje se koriste u komercijalnim sredstvima za zaštitu od sunca, preporučujemo proizvode s fizičkim filterima.

Jedino na što trebate obratiti pozornost kod kupovine prirodnijih proizvoda jest da oni ne sadrže filtere u nano obliku.

Naime, nano čestice su toliko sitne da mogu prodrijeti u kožu te negativno djelovati zbog njihovog nakupljanja u organizmu. Na proizvodu bi trebalo biti naznačeno primjerice: “zinc oxide (non nano)”, piše Kreni Zdravo.

Kopirati
Drag cursor here to close