B!uđenje

Zaslađena kofeinska pića povezana s lošim snom mladih žena

Stručnjaci su istraživanjem obuhvatili 462 žene koje su sudjelovale u dugoročnom istraživanju koje je počelo 2006. kada su bile tinejdžerice.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 02. 2020. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo polovica svih mladih žena obuhvaćenih američkim istraživanjem kazala je da loše spava, a one koje su konzumirale zaslađena kofeinska pića i energetske napitke imale su najnekvalitetniji san, piše Hina.

“Mlade godine vrijeme su intenzivnih promjena koje utječu na odnos prema zdravlju”, kaže voditeljica istraživanja Deborah Rohm Young iz Kaiser Permanente Southern California u Pasadeni. “Posebno nas je zanimala kvaliteta sna zbog toga što nije provedeno mnogo takvih istraživanja kod mladih odraslih osoba”.

Stručnjaci su istraživanjem obuhvatili 462 žene koje su sudjelovale u dugoročnom istraživanju koje je počelo 2006. kada su bile tinejdžerice.

U 2015. odgovarale su na upitnike o kvaliteti sna, odnosno trajanju sna, spavaju li isprekidano, koliko im treba da utonu u san i koriste li sredstva za spavanje.

Istraživanje je pokazalo da 45,2 posto mladih žena loše spava.

Upitnici su obuhvaćali i pitanja o vrsti napitaka koje su u prethodnih sedam dana konzumirale poput gaziranih pića, energetskih napitaka, raznih vrsta kave.

Žene koje su po vlastitu priznanju konzumirale energetska pića i zaslađene kofeinske napitke imale su veće izglede za loš san, navode autori istraživanja u časopisu Sleep Health.

Young kaže kako se ističu dva zaključka.

“Prvi je da je učestalost nekvalitetnog sna toliko velika - gotovo polovica ispitanica to je navela. Drugo je da je konzumiranje zaslađenih kofeinskih napitaka bilo povezano s lošom kvalitetom sna”.

Veza između šećera i unosa kofeinskih napitaka sa snom komplicirana je, kaže dr. Suzanne Bertisch iz Brigham bolnice za žene u Bostonu koja nije bila uključena u istraživanje.

“Konzumiranje napitaka s kofeinom i šećerom može biti i znak da ljudi ne spavaju dovoljno ni kvalitetno, ali može biti i uzrok lošeg sna”, kaže Bertischl.

Na loš san kod mladih žena mogu utjecati i drugi faktori, dodaje ona, a to su oni povezani s raspoloženjem poput stresa, tjeskobe i depresije te zdravstvenih stanja poput migrene koja je česta među mladim ženama.

Kopirati
Drag cursor here to close