"MELAdetect"

Započela dvodnevna radionica o prevenciji i liječenju melanoma u Mostaru

U zemljama koje pripadaju mediteranskom podneblju, zbog visokog nivoa insolacije postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o melanomu
Lifestyle / Zdravlje | 15. 01. 2019. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Projektnog tima "MELAdetect", u utorak je započela dvodnevna radionica na temu "Nove metode liječenja melanoma".

Na radionici će se govoriti o značaju edukacije na Medicinskom fakultetu u Mostaru u prevenciji i liječenju melanoma, troškovima suvremenog liječenja metastatskog melanoma i suvremenim principima liječenja melanoma.

Dekan Medicinskog fakulteta Milenko Bevanda kazao je kako je za fakultet, ali i SKB Mostar ovaj projekt od velikog značaja, te da je današnja radionica ujedno i završna radionica.

"Na našem fakultetu mi trenutno imamo dva IPA projekta, jedan je "MELAdetect" gdje ćemo govoriti o suvremenom tretmanu liječenja melanoma, a drugi projekt je poremećaj spavanja. Ovo je četvrta radionica koja se provodi u sklopu ovog projekta. Do sada je bilo riječi o epidemiološkim značajkama melanoma, govorili smo o kliničkim aspektima melanoma, a danas ćemo govoriti o prevenciji i liječenju melanom, troškovima suvremenog liječenja i suvremenim principima liječenja melanoma. Projekt je započeo u sedmom mjesecu 2017. godine, a trebao bi završiti u sedmom mjesecu tekuće godine, kazao je dekan Bevanda.

Iz projektnoga tima “MELAdetect” podsjećaju da u zemljama koje pripadaju mediteranskom podneblju, zbog visokog nivoa insolacije postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o melanomu, važnosti njegovog ranog otkrivanja te najnovijim mogućnostima liječenja. Kasno otkriven melanom ostavlja male mogućnosti za izlječenje oboljelih. Ranim otkrivanjem melanoma povećavaju se šanse za preživljavanje oboljelih do čak 95 posto.

Glavni cilj projekta je podizanje svijesti i unaprjeđenje metoda za prevenciju i liječenje melanoma kože, oka i sluznica prijenosom dobre prakse i iskustava u prekograničnom području. Ukupna vrijednost projekta je 652.427 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close