Nekoliko trikova

Zagrijte tijelo na hladnoći u samo par minuta

Što smo niže tjelesne temperature to je cirkulacija u tijelu sporija i manje učinkovita.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 12. 2023. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zima u gradu stvara nam niz izazova koji dolaze bez naše želje, ali se moramo pripremiti da ne rezultiraju nekim fizičkim nevoljama, za početak moramo biti svjesni da niske temperature na naše tijelo djeluju kao na svaku tekućinu.

''Sve se stisne''

Što smo niže tjelesne temperature to je cirkulacija u tijelu sporija i manje učinkovita.

Zamislimo da se sve tekućine u našem tijelu malo stisnu, zgušnjavaju kao voda prije leđenja, već dobijemo prvi dio problema.

Svaka mala kapilara se također stisne jer tijelo ima zadatak da pošalje najbolje, a to je kisik, u najvažnije dijelove, unutarnje organe kao što su srce i pluća, probavu i hormonalni dio, a smanji se cirkulacija na „nebitnoj“ periferiji: rukama, nogama nosu i ušima.

Ta mjesta su najčešće i oštećena kod izlaganja niskim temperaturama. Dakle, cirkulacija je smanjena i usporena a mi bi se baš šetali po hladnoći. Naš zadatak je pripremiti se znanjem i opremom da realiziramo svoje dobre zamisli.

Prije izlaska na hladnoću

Prije izlaska na hladnoću ako se nalazimo u zagrijanoj prostoriji potrebno je zagrijati svu odjeću ili obuću kojom štitimo tijelo. Uz izvor topline držite odjeću, a naročito rukavice, barem 10 tak minuta da se zagriju i da ne trošite svoju toplinu na grijanje rukavica.

Ne obuvajte obuću koja je stajala van prostorije jer smanjujete bazičnu toplinu stopala, a ono će vam najkasnije javiti da mu je hladno pa se izlažete ozeblinama. Tijelo malo zagrijte prije izlaska iz kuće. Prije oblačenja i obuvanja napravite nekoliko dubokih čučnjeva i tako će cijele noge pojačati funkciju i zagrijati se.

Ako nekoliko puta savinete prste na stopalima u svim mogućim smjerovima i podignete se na prste dok oblačite kaput, šal i rukavice stopala će se aktivirati i dodat ćete toplinu prije izlaska.

Ako se još i okrenete tijelom i pogledom što je moguće više na jednu pa na drugu stranu aktivirat ćete niz rotatora i stabilizirati tijelo kod izazova slučajnih trzaja pri padu ili klizanju. Ipak, najvažnije je tijekom boravka na hladnom učinkovito i zdravo disati.

Dišite pravilno

Disanje na nos je prva obveza jer tako zagrijavate zrak i ne dolazi u donje dišne puteve hladan. Ako je zrak hladan dolazi do prije navedenog stiskanja, jer se skraćuju fascije koje oblažu sve dijelove tijela, a one se sastoje također i od tekućine.

Smanjen dišni potencijal ne daje nam dovoljno kisika i tijelo pokušava raditi na štednom programu, a mi se osjećamo loše, umorno i bezvoljno uz pojavu zimice koja rezultira nekontroliranim tresenjem.

Na taj način tijelo nam uključuje mišiće da aktivnošću proizvedu toplinu kojom će osigurati da se zadrže funkcije disanja, krvotoka i ostalih nužnih aktivnosti. Dakle, kada počnete drhtati nužno je otići u zagrijan prostor nadoknaditi toplinu tijela pijenjem toplih napitaka ili grijanjem uz izvor topline.

Osim disanja na nos toplinu će zadržavati i disanje preko marame ili šala jer će dodatno koristiti naš topao izdahnut zrak. Ipak, najvažnije je kvalitetno disati. Trbušno ili abdominalno disanje je najbolji način jer povlačeći dijafragmu - ošit dolje oslobađa sav plućni kapacitet i udahom ispunimo sve alveole pluća.

Tada se „napuhuje„ trbuh, a da ne moramo niti koristiti pomoćnu dišnu muskulaturu. Pomoćni mišići su između rebara, podižu cijeli prsni koš gore i oslobađaju svaki dio pluća. Ipak, kod rebranog disanja se troši više energije, a nošenjem teških kaputa stvara se i oklop koji smanjuje takav pokret.

Zato naučite polagano udisati u trbuh kroz nos, a izdisati još polakše preko zubne prepreke. kada učite takvo disanje može se čuti ssss ili zzzz jer zrak preskače van preko zuba.

Kasnije ćete znati usporenije izdisati i bez disanja preko zubne prepreke sa potpuno zatvorenim ustima u omjeru duljine udaha i dvostruko dužeg izdaha. Takvo disanje, ako ga spontano izvodite, daje tijelu najviše kisika i najmanje ga hladi zbog nedovoljne izmjene zraka iz pluća.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Pušenje i pijenje alkohola ne zagrijava niti pluća niti probavni trakt. Kratkotrajna toplina koju osjetite se vrlo brzo zamjenjuje hladnoćom koju izaziva suženje dišnog puta ili periferne cirkulacije.

Stoga zimi preferirajte čaj i utopljavanje ali i adekvatnu fizičku aktivnost. Adekvatna znači za svakog prema fizičkim sposobnostima i duljini izlaganja hladnoći. Mlađi si mogu dozvoliti i malo neumjerenosti jer će tijelo uspjeti nadoknaditi kompenzacijom, ali stariji ne trebaju računati da će moći što su mogli jer tijelo ima granice koje moramo poštivati.

Brzo hodanje ili lagane sportske aktivnosti koje donose zadovoljstvo kao što je klizanje ili sanjkanje su i radost i korist. Također i vožnja biciklom ako imate adekvatnu opremu na biciklu i tijelu daje zadovoljstvo i snagu tijelu za nove aktivnosti. Uvijek je važno zaštititi prominentne dijelove tijela od prevelikog izlaganja hladnoći i nositi zaštitu.

I dodatak, ako možete zimi nosite obuću u kojoj je gležanj fiksiran jer su ozljede gležnjeva, uz lomne padove na ruke, najčešća i najteža ozljeda. Pripremite se za hladnoću i uživajte u zimi u gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close