Svemirska konferencija

Zagreb: Centar za hadronsku terapiju karcinoma može ujediniti regiju

Kao glavna ideja koja bi mogla ujediniti zemlje regije iznesena je izgradnja istraživačkog centra za hadronsku terapiju karcinoma
Lifestyle / Zdravlje | 04. 10. 2019. u 12:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jadranska svemirska konferencija 'Regionalna suradnja u svemirskoj tehnologiji' prvi je regionalni skup posvećen suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama koji je u Zagreb doveo vrhunske svjetske stručnjake u istraživanju svemira, aeronautike i svemirskih tehnologija.

Konferenciju organizira Jadranska aero-svemirska asocijacija (Adriatic Aerospace Association - A3) u suradnji s Institutom "Ruđer Bošković (IRB)" i Sveučilištem u Zadru, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) Hrvatske.

Kao glavna ideja koja bi mogla ujediniti zemlje regije iznesena je izgradnja istraživačkog centra za hadronsku terapiju karcinoma, koju je okupljenima pojasnila znanstvenica s CERN-a i ministrica znanosti Crne Gore Sanja Damjanović.

Foto: Anadolija / Centar za hadronsku terapiju karcinoma može ujediniti regiju

Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Adriatic Aerospace Association - A3 istaknuo je kako je Hrvatska na samom početku razvoja visoke, svemirske tehnologije te kako članstvo u A3 može pomoći u napretku na ovom području, s obzirom na to da je dio, od ukupno 60 članova, razvio ovu vrstu tehnologije.

Bosanac je poručio kako podržava ideju izgradnje zajedničkog regionalnog centra za istraživanje i razvoj, s obzirom da su takvi centri za sada smješteni većinom u zapadnoj Europi.

Ujedinjenje regije oko liječenja karcinoma i znanosti 

Ministrica znanosti Crne Gore Sanja Damjanović, znanstvenica koja je radila na CERN-u, istaknula je kako zemlje jugoistočne Europe, od Slovenije do Grčke, imaju problem odljeva talenata iako u prošlosti imaju jaku tradiciju razvoja tehnologije. Damjanović smatra bi izgradnja zajedničke krupne infrastrukture smanjila ovaj problem zbog čega je Crna Gora 2017. godine inicirala pokretanje i izgradnju znanstvenog instituta u jednoj od država regije.

Analizom je utvrđeno da bi najbolje bilo uložiti u izgradnju hadronske terapije karcinoma koja spada u sferu biomedicine i koja podrazumijeva liječenje pomoću protona i težih iona koje spada u najsuvremeniji tretman određenih vrsta karcinoma.

Damjanović poručuje da bi osnivanje ovakvog regionalnog instituta kao misiju imao, osim izlječenja pacijenata s karcinomom metodom koja danas nije dostupna u regiji, približavanje znanosti društvu te bi uključio interdisciplinarni pristup u kojem bi sudjelovali inženjeri, fizičari, IT inženjeri, biomedicinari, onkolozi, radiolozi.

Radi se o novoj tehnologiji, u svijetu postoji tek 12 strojeva za hadronsku terapiju karcinoma, četiri su u Europi.

“Ovaj naš projekt ne bi bio samo peti u Europi, bio bi unikatan zbog određenih specifikacija i jer bi 50 posto vremena bilo posvećeno istraživanju karcinoma”, poručuje Damjanović.

Istaknula je kako ova ideja ima podršku najznačajnijih institucija kao što su CERN i GSI iz Darmstadta, a već je 10 država iskazalo interes za sudjelovanjem u ovoj ideji koju je pokrenuo bivši generalni direktor CERN-a Herwiga Schoppera, inicijator ideje “Znanost za mir (diplomaciju)”.

“Projekt bi koštao oko 200 milijuna eura, no politički je prihvaćeno da je našoj regiji potrebna financijska pomoć i zapravo nam je cilj da najveći dio investicije dođe iz EU fondova, a članice projekta bi trebale također izdvojiti određena sredstva”, kazala je Damjanović.

U izradi koncepta instituta sudjelovali su na volonterskoj bazi najveći stručnjaci Europe, a ideju je prepoznala i Europska komisija koje je dala i prvu financijsku podršku kako bi se ušlo u drugu fazu, tzv. fazu dizajna.

Izbor lokacije ovog instituta bit će transparentan, poručuje ministrica Damjanović, a prema prognozama pacijenti iz regije mogli bi biti tretirani ovom naprednom metodom već 2028. godine.

Riječ je o najsuvremenijoj metodi zračenja, jer se koncentrira samo na kancerogene stanice, bez uništavanja zdravih stanica, pa je jedina metoda zračenja trudnica.

Prvi hadronski uređaj izrađen je u Njemačkoj 2009. godine, Japan ima šest takvih uređaja, a vjerojatnost da pacijent preživi nakon pet godina tretiranja iznosi 90 posto, dok kod konvencionalne metode preživljavanje iznosi oko pet posto.

Revolucija svemirske tehnologije

Heinz Stoewer, jedan od osnivača ESA-e, istaknuo je kako se svijet nalazi u fazi revolucije svemirske tehnologije, s obzirom na npr. prve raketne stupnjeve koji se vraćaju na zemlju.

Stoewer smatra kako postoji prostor za razvoj istraživanja svemirske tehnologije u malim zemljama kao što je Hrvatska, a kao mogućnosti naveo je izradu malih satelita i malih raketa, s obzirom da se radi o već poznatoj i razrađenoj tehnologiji.

Foto: Anadolija / Centar za hadronsku terapiju karcinoma može ujediniti regiju

Na konferenciji su sudjelovali veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, državni tajnik pri ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić.

Konferencija okuplja i direktore svemirskih agencija, udruženja aero-svemirskih tvrtki kao i znanstvenike razvojnih i istraživačkih institucija. Tijekom konferencije sudionici imaju priliku poslušati plenarna predavanja eminentnih govornika Heinza Stoewera, jednog od osnivača Europske svemirske agencije, Carstena Scharlemanna (Aerospace Engineering, University of Applied Sciences), Andreasa Geislera (The FFG Aeronautics and Space Agency).

Kopirati
Drag cursor here to close