EFSA

Zabranjen pesticid koji uzrokuje izumiranje pčela

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) priopćila je, da je pad populacije pčela u proteklim godinama povezan i s upotrebom pesticida u poljoprivredi.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 10. 2019. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje članice Europske unije (EU) uvrstile su na popis zabranjenih pesticida i četvrtu neonikotinoidnu supstancu zbog procjene da predstavlja ozbiljnu opasnost za ljude i pčele, javlja Anadolu Agency (AA).

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) priopćila da je pad populacije pčela u proteklim godinama povezan i s upotrebom pesticida u poljoprivredi.

Pčele igraju vrlo značajnu ulogu u oprašivanju usjeva pa je njihov sve češći masovni pomor izazvao zabrinutost za ekonomiju i za opskrbu hranom.

Zemlje EU-a zabranile su prošle godine upotrebu pesticida klotianidina na otvorenom, imidakloprida i tiametoksama zbog štetnog utjecaja na centralni živčani sistem insekata, uključujući i pčele.

Ove godine iz francuskog poljoprivrednog udruženja MODEF-a su upozorili da pčele masovno izumiru zbog promjena klime, napominjući da je ugrožena i prozvodnja meda.

Kopirati
Drag cursor here to close