Što radite pogrešno?

Zablude i pogreške kod liječenja prehlade, gripe i viroze

Prehlada je najčešće virusno oboljenje na svijetu koje zahvaća gornji respiratorni trakt. Gripa je bolest vrlo slična prehladi, ali znatno jačeg intenziteta simptoma te duljeg trajanja.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 10. 2018. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako lijeka za prehladu i gripu nema, na raspolaganju nam stoji puno namirnica, dodataka prehrani i biljnih pripravaka koji ublažavaju simptome i skraćuju vrijeme trajanja bolesti. Nutricionistica Sandra Krstev Barać razotkriva najčešće zablude i pogreške kod liječenja prehlade, gripe i viroze.

Prehlada je najčešće virusno oboljenje na svijetu koje zahvaća gornji respiratorni trakt. Gripa je bolest vrlo slična prehladi, ali znatno jačeg intenziteta simptoma te duljeg trajanja. Većina će ljudi bitku s prehladom i gripom započeti uzimanjem mega doza vitamina C. Postoje kvalitetni dokazi da visoke doze vitamina C (1 -2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade.

Posljedično, opskrbljivanjem organizma potrebnom količinom vitamina C (barem 100 mg) dnevno pogoduje se bržem oporavku od bolesti. Ipak, posezanje za mega-dozama većim od 2 g vitamina C dnevno može izazvati proljev, povraćanje i vrtoglavicu te nije preporučljivo. Manje poznati saveznici protiv prehlade i gripe su vitamini A i E te minerali cink, bakar i selen.

Narodna medicina

Narodna medicina ima već uvriježenu listu pogodnih namirnica koje se preporučuju općenito za jačanje imuniteta, ali i posebice kada je prehlada odnosno gripa već nastupila. Listu predvodi kiseli kupus koji osim što jača imunološki sustav, djeluje antiseptički na dišne organe.

U prehrani oboljelih od prehlade i gripe važno mjesto zaslužuje i češnjak jer sadrži tvari koje pomažu kod grlobolje i infekcije pluća, fermentirani mliječni napitci jer pogoduju jačanju imunološkog sustava, a posebice se preporučuje hren: nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom.

Jednostavan, a učinkovit lijek pruža i pileća juha. Blago terapijsko djelovanje pileće juhe u olakšavanju simptoma gripe potvrdila je i moderna znanost, pa je tako općeprihvaćena činjenica da pileća juha posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta. Važno mjesto u liječenju prehlade i gripe zauzimaju čajevi, piše Zdrava krava.

Oni smanjuju otečenost sluznice nosa i grla, preveniraju dehidraciju i umiruju upalu. Ipak, nije svejedno koja vrsta čaja se koristi. Najbolje rezultate protiv simptoma prehlade i gripe daju čajevi od kamilice, bazge, stolisnika i šipka. Uz dodatak meda, njihov učinak u olakšavanju simptoma bolesti bit će još bolji.

Želučana viroza

Za razliku od standardne gripe koja napada respiratorni sustav, gastroenetritis ili popularno želučana viroza podrazumijeva upalu želuca i crijeva praćenu povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu. Najčešće je vrlo kratkog trajanja, ali i vrlo intenzivnih simptoma. Pri želučanoj virozi najbolje je pustiti želudac da miruje ne unoseći hranu, ali uz istovremenu nadoknadu izgubljene tekućine i elektrolita. Vrlo je koristan čaj od kamilice, šipka i metvice.

Biljni pripravci

Vjerojatno najpoznatiji i najispitivaniji biljni imunostimulans je ekstrakt biljke Echinacea. Ona potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica naročito T-limfocita koje su glavne obrambene stanice našeg organizma. Ako se uzme odmah kod pojave simptoma, učinkovito ublažava simptome viroze i skraćuje trajanje bolesti. Manje poznata, ali vrlo učinkovita u reduciranju simptoma bolesti je biljka Pelargonium sidoides.

Mit o antibioticima

Mnogi će na prve znakove bolesti na vlastitu ruku posegnuti za antibioticima. Time se neće izliječiti organizam jer niti u jednoj virusnoj bolesti antibiotici nisu učinkoviti, ali je itekako moguća nepoželjna pojava intolerancije na antibiotike što ih može čini neučinkovitima u liječenju bakterijskih bolesti kojima su i namijenjeni.

Kod gripe, antibiotike valja koristiti samo kod bakterijskih komplikacija, kao što su upala sinusa ili infekcije uha, koje se razvijaju kao sekundarne infekcije. U svakom drugom slučaju na njihovu je upotrebu najbolje zaboraviti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close