Zaštita od bolesti

Za imunizaciju u FBiH odobrena sredstva od čak 131 tisuću KM

Osnovni cilj ovih aktivnosti je povećati svijest o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 12. 2017. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Foto: Ilustracija/ Primanje cjepiva

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u kolovozu je pokrenuo proceduru za donošenje odluke o raspoređivanju donatorskih sredstava iz projekta “Europski tjedan imunizacije” kako bi se stekli potrebni financijski uvjeti za provedbu aktivnosti u okviru projekta “Europrevob”.

Na osnovi raspoloživih i evidentiranih podataka na jedinstvenom računu Riznice Federacije BiH odobreno je raspoređivanje sredstava Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u iznosu od 131.634 KM. Riječ je o raspoređivanju donatorskih sredstava iz projekta “Europski tjedan imunizacije”.

Odobrenje se odnosi na cestovne troškove u iznosu od 1350 KM, nabavu materijala u iznosu od 31.850 KM, ugovorene usluge u iznosu od 93.634 KM te nabavu opreme u iznosu od 4800 KM. Podsjećanja radi, stupanjem na snagu Zakona o izvršavanju proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu proizišla je obveza da se donacije i transferi koji nisu planirani u proračunu, a ostvare se u tijeku fiskalne godine, namjenski koriste po odlukama Vlade FBiH na prijedlog proračunskoga korisnika.

Tjedan imunizacije je inicijativa kojom koordinira Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Europu u suradnji sa zemljama članicama i partnerima, s idejom da se pozornost opće javnosti i zdravstvenih djelatnika usmjeri na značaj i nužnost imunizacije.

Osnovni cilj ovih aktivnosti je povećati svijest o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Poruka o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja i života svakog djeteta treba stići do svakog pojedinca tako da cjepivo bude dostupno svima i da se osigura potpun obuhvat imunizacijom. Imunizacija je jedna od najuspješnijih javno-zdravstvenih inicijativa.

Njome se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od cjepiva preventabilnih bolesti, uključujući teške oblike tuberkuloze, hepatitis B, difteriju, tetanus, pertusis (veliki kašalj), poliomijelitis (dječju paralizu), bolesti izazvane bakterijom Haemophilius influenzae tip B (HiB), morbile (ospice), rubeolu i parotitis (zaušnjake).

Svake se godine registriraju 2 do 3 milijuna smrtnih slučajeva od difterije, tetanusa, velikog kašlja i ospica kod necijepljenih osoba, a najviše kod djece mlađe od pet godina života.

Kopirati
Drag cursor here to close