WHO

Za djecu svakog dana najviše sat vremena ekrana

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke koje se odnose na djecu do pet godina starosti i vremena koje ona provode pred ekranima elektroničkih uređaja.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 04. 2019. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je svoje preporuke koje se tiču djece do pet godina starosti i fokusiraju se na fizičku aktivnost, sjedilački način života i san. Kako bi djeca odrasla u zdrave ljude morala bi više vremena provoditi u aktivnosti, kretanju i igri, a manje pred ekranima.

Nije nam ovim općenitim preporukama WHO otkrio toplu vodu, no ušli su i u nešto detaljniju analizu kad je riječ o korištenju elektroničkih uređaja. Djeca mlađa od pet godina ne bi smjela biti u sjedećem položaju više od jednog sata na dan, a korištenje ekrana također nije preporučljivo – bolje je, kažu stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, djecu zabavljati čitanjem i pričanjem priča, piše Bug.hr.

Za djecu u dobi do jedne godine, ne preporuča se nikakvo izlaganje ekranima (gledanje televizije ili igranje video igara). Za djecu u dobi od dvije do pet godina preporučeno je najviše sat vremena izlaganja ekranima na dan, ali i pri tome vrijedi preporuka: što manje – to bolje.

Povećanje fizičke aktivnosti djece te smanjenje sjedenja i izlaganja ekranu poboljšavaju njihovo fizičko i mentalno zdravlje, a ima utjecaja i na kasniji razvoj. Fizički aktivnija djeca imaju manju sklonost pretilosti i kasnijem razvoju bolesti povezanih s njom. Dodatno, ako se navike kretanja i izbjegavanja sjedenja i boravka pred ekranom steknu u mlađoj dobi, to utječe i na navike kasnije u životu. Trenutačno preko 80% adolescenata nije dovoljno aktivno, a zbog nepoštivanja preporuka poput ovih u svijetu godišnje umire preko 5 milijuna ljudi, navodi WHO, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close