WHO zadovoljan napretkom

Cjepivo protiv koronavirusa moglo bi biti dostupno u prosincu

Najraniji datum kada bi cjepivo moglo izaći na tržište i dostavljeno regulatorima “od početka prosinca 2020. godine, do početka 2021. godine“.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 10. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekli su da će cjepiva protiv COVID-19 vjerovatno biti dostupna u prosincu ili početkom 2021. godine na dostavljanje regulatorima na odobrenje.

“Vrlo je ohrabrujuće vidjeti napredak u kliničkim ispitivanjima koja se događaju širom svijeta. Kao što znate, imamo oko 40 kandidata za cjepivo u nekoj fazi kliničkih ispitivanja, a njih deset je u trećoj fazi, a to su klinička ispitivanja u kasnoj fazi, koja će nam dati informacije o efikasnosti i sigurnosti“, rekla je za Anadolu Agency (AA) Soumya Swaminathan, glavna znanstvenica WHO-a.

Kazala je i da najraniji datum kada bi vakcina mogla izaći na tržište i dostavljena regulatorima “od početka prosinca 2020. godine, do početka 2021. godine“.

Doktorica Mariangela Simao, direktorica WHO-a, za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, rekla je da će razvijeno cjepivo morati imati dozvolu u zemlji u kojoj se odvijalo ispitivanje.

“Mi, također, imamo proizvodne kapacitete koji će biti potrebni za upotrebu na razini države. Toliko mnogo koraka treba preduzeti nakon što njegovo ispitivanje u trećoj fazi stvarno završi“, pojasnila je Simao, dodajući da WHO vrlo dobro blisko surađuje s nacionalnim regulatornim tijelima.

Ranije je Tedros Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, govorio protiv “koncepta postizanja takozvanog imuniteta krda puštanjem virusa da se širi“.

Ghebreyesus je rekao da nikada u povijsti javnog zdravstva imunitet krda nije korišten kao strategija odgovora na epidemiju bolesti, a kamoli na pandemiju.

Kao primjer je naveo da bi za imunitet protiv ospica trebao zaraziti oko 95 posto populacije.

“Preostalih pet posto bilo bi zaštićeno činjenicom da se ospice neće širiti među onima koji su imuni. To je znanstveno i etički problematično. Prvo, ne znamo dovoljno o imunitetu na COVID-19“, kazao je Ghebreyesus.

Kopirati
Drag cursor here to close