Širenje ne prestaje

WHO upozorava da koronavirus može stići u "sve države"

"Epidemija se širi", rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 02. 2020. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemija koronavirusa "se širi" i može stići u većinu, ako ne i u sve države, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nakon što je u petak Nigerija potvrdila prvi slučaj zaraze u subsaharskoj Africi.

Pet država - Nigerija, Estonija, Danska, Nizozemska i Litva - izvijestilo je o prvim slučajevima zaraze virusom COVID-19, a svi su povezani s putovanjem u Italiju, otkrio je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

"Epidemija se širi", rekao je na konferenciji za medije u Ženevi.

"Scenarij u kojem koronavirus stiže u više država, ako ne i u sve na svijetu, nešto je što proučavamo i o čemu upozoravamo već neko vrijeme", dodao je, javlja Hina.

Kina je u dva mjeseca od izbijanja virusa u gradu Wuhanu u provinciji Hubei izvijestila o gotovo 80 tisuća slučajeva. Oko 10 posto njih se vode kao teški slučajevi, a zabilježen je 2791 slučaj smrti, pokazuju posljednje brojke WHO-a

Izvan Kine zaraza je prisutna u 49 država sa 4351 slučajem zaraze i 67 smrtnih slučajeva.

Lindmeier je naglasio kako organizacija veoma pomno istražuje izvještaje o slučajevima ponovne zaraze.

"Moramo pažljivo proučiti kako su provedeni ti testovi, kako je osoba pregledana, je li možda postojao previd da je osoba i dalje imala negdje virus u tijelu, je li ona ponovno zaražena drugim putem ili sredstvima", rekao je glasnogovornik.

"Trenutno ne možemo reći je li moguće vraćanje virusa ili ponovna zaraza", dodao je.

"Općenito smo očekivali da će osoba koja je bila zaražena koronavirusom biti imuna barem neko vrijeme. No to je nešto što još ne znamo", zaključio je glasnogovornik.

Misija WHO-a u Iranu, koji je dosad izvijestio o 388 slučajeva i 34 smrti, trebala bi krenuti s radom početkom idućeg tjedna, dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close