Dodatna doza

WHO preporučio uvođenje treće doze cjepiva

Strateška stručna savjetodavna grupa za imunizaciju priopćila je da dodatne doze treba ponuditi pojedincima koji su slabije reagirali na primarno cjepivo.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2021. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da osobe s ugroženim imunološkim sustavom prime dodatnu dozu cjepiva protiv Covida-19 zbog većeg rizika od probijanja infekcije nakon standardne imunizacije.

Strateška stručna savjetodavna grupa za imunizaciju priopćila je da dodatne doze treba ponuditi pojedincima koji su slabije reagirali na primarno cjepivo i koji su izloženi većem riziku od težeg oblika Covida-19, prenosi Mondo.rs.

Panel je preporučio da osobe starije od 60 godina prime dodatne doze cjepiva kineskih proizvođača "Sinopharm" i "Sinovac" od jednog do tri mjeseca nakon kompletiranja redovnog cijepljenja, na osnovu podataka dobijenih iz Latinske Amerike koji sugeriraju da zaštita od ovih cjepiva vremenom opada.

Joakim Hombah, član stručnog panela, rekao je da podaci jasno pokazuju da cjepiva "Sinovac" i "Sinopharm" djeluju slabije kod starijih osoba nakon dvije doze. On je dodao da je poznato i da treća doza pruža snažan imunološki odgovor.

Kopirati
Drag cursor here to close