Mora da se šali

WHO pohvalio vlasti u Federaciji u njihovim naporima za nabavku cjepiva

Na sastanku Vjekoslava Mandića i direktora Regionalnog ureda za Europu WHO-a potvrđena je spremnost za jačanje zdravstvenog sistema i primarne zdravstvene zaštite, a sve s ciljem smanjenja nejednakosti,
Lifestyle / Zdravlje | 05. 05. 2021. u 12:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izazovi u zdravstvenom sektoru bili su tema današnjeg susreta ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslava Mandića i direktora Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hansa Klugea.

Na sastanku je potvrđena spremnost za jačanje zdravstvenog sistema i primarne zdravstvene zaštite, a sve s ciljem smanjenja nejednakosti, kazao je Mandić nakon susreta.

Kako je dodao, konstatirano je na tom konstruktivnom sastanku da je neophodna suradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a zahvalio je i WHO-u na podršci i saradnji tijekom pandemije koronavirusa.

Ministar kaže da će suradnja biti nastavljena i u budućnosti u oblastima rada na mentalnom zdravlju stanovništva, u oblasti zaraznih bolesti, u jačanju odgovora na krize te u oblasti edukacija.

No, neizostavno dio razgovora bio je posvećen nabavci cjepiva protiv koronavirusa u čemu se očekuje pomoć i podrška WHO-a kada je u pitanju ubrzavanje dostavljanja cjepiva kroz COVAX mehanizam i mehanizam Europske unije u smislu da s područje zapadnog Balkana tretira kao dio Europe.

Direktor Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge kazao je danas da je najbolji način kako se može izraziti poštovanje prema obiteljima preminulih tijekom pandemije da se radi na očuvanju zdravlja i života.

Pohvalio je zdravstvene i socijalne radnike, ali i odgovor federalnih predstavnika vlasti na pandemiju u vremenu kada su morali donijeti teške odluke birajući između mjera uvedenih za očuvanje zdravlja i ekonomske stabilnosti.

''BiH je bila prva zemlja u regiji koja je uspostavila krizne stožere kada je izbila pandemija. Pohvalio bih vlasti u Federaciji BiH u njihovim naporima za nabavku cjepiva protiv Covida-19'',  dodao je Kluge.

Najavio je da će u narednim danima u BiH biti dostavljeno 100.600 doza Pfizer cjepiva i one će doći ranije nego je bilo planirano, a uslijedit će i druge dostave cjepiva kako bi svi zdravstveni radnici, stariji i ranjive grupe mogle biti cijepljeni.

''Regija zapadnog Balkana će i dalje biti prioritet WHO-a i europskog plana. Ured WHO-a u Europi je posvećen Mapi puta zapadnog Balkana za zdravlje 2021. - 2025. godina koja će biti lansirana na regionalnom komitetu WHO koji je planiran za rujan'', najavio je Kluge.

Kako je zaključio, poenta je da se zdravlje stavi u prioritete politike u paneuropskoj regiji, a Federacija BiH ima dosta toga za doprinijeti posebno kada su u pitanju centri za mentalno zdravlje uspostavljeni u zajednicama.

Obećao je da će Bosna i Hercegovina imati svu podršku WHO-a za Europu kako bi se napravilo zdravije, poštenije i zelenije društvo i kako nitko ne bi bio zaboravljen.

Kopirati
Drag cursor here to close