Još nije kritično

WHO: možemo pobijediti virus, prerano za proglasiti pandemiju

Odbor za hitne slučajeve WHO-a je krajem siječnja proglasio koronavirus globalnom krizom, kada je izvan Kine bilo jedva 100 slučajeva zaraze.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 02. 2020. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je priopćila da se koronavirus još uvijek može suzbiti te da bi bilo preuranjeno proglasiti pandemiju, iako Covid-19 ima taj potencijal.

"Ključna poruka koja bi svim zemljama trebala dati nadu, hrabrost i samopouzdanje jest da možemo obuzdati virus i zaista, mnoge su zemlje to upravo i učinile. Korištenje riječi 'pandemija' ne bi odgovaralo činjenicama, ali zasigurno može izazvati strah", kazao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, "moramo se usredotočiti na obuzdavanje širenja virusa i istovremeno sve učiniti kako bismo se pripremili za pandemiju".

Tedros je priznao da novi slučajevi zaraze koronavirusom u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu izazivaju "duboku zabrinutost", ali da za sada ne vidimo da se virus nekontrolirano širi po svijetu ili da se na zabrinjavajući način povećava broj smrtnih ishoda kod oboljelih.

Odbor za hitne slučajeve WHO-a je krajem siječnja proglasio koronavirus globalnom krizom, kada je izvan Kine bilo jedva 100 slučajeva zaraze.

"Ima li virus potencijal prerasti u pandemiju? Apsolutno ima. Jesmo li već do toga stigli? Naša procjena je da nismo", kazao je Tedros.

Bojazan od pandemije se pojavila nakon naglog povećanja oboljelih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji.

Prema najnovijim podacima, u Iranu je od koronavirusa do sada preminulo 12 ljudi, a 61 osoba je zaražena. Međutim, jedan parlamentarni zastupnik je izjavio da je u gradu Qomu, 120 kilometara južno od Teherana, u samo dva tjedna umrlo 50 ljudi. Opovrgavajući službene brojke, Ahmad Amirabadi Farahani je optužio vladu da je prekasno objavila izbijanje zaraze te da Qom nema adekvatna sredstva za borbu protiv bolesti.

U Italiji je zaraženo preko 220 ljudi a umrlo ih je šest, dok je u Južnoj Koreji zaraženih preko 750 a umrlih je sedam.

Kopirati
Drag cursor here to close