Još malo

Vrhunac sezone gripe: Kapaciteti u mostarskoj bolnici sto posto premašeni

Kapaciteti Klinike za infektivne bolesti mostarske bolnice su sto posto premašeni u odnosu na ostatak sezone, što je kako govori dr. Arapović, i logično obzirom da se radi o sezonskom obliku bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 01. 2019. u 12:58 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhunac sezone gripe, koja je na području Hercegovine intenzivnija nego proteklih godina, očekuje nas krajem siječnja i početkom veljače, nakon čega bi, kako je za Bljesak.info rekao dr. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, broj bolesnika trebao opadati.

''Sezona gripe je nešto intenzivnija nego proteklih godina. Na području Hercegovine cirkuliraju dva virusa gripe H1N1 i H3N2, koji se inače manifestiraju težim simptomima od ostalih virusa. Sljedeća dva tjedna je vrhunac gripe, te očekujemo da će se krajem veljače taj plato smanjivati, odnosno da će broj bolesnika opadati'', govori dr. Arapović.

Kapaciteti Klinike za infektivne bolesti mostarske bolnice su sto posto premašeni u odnosu na ostatak sezone, što je kako govori dr. Arapović, i logično obzirom da se radi o sezonskom obliku bolesti.  

Opremljenost optimalna

''U odnosu na ranije godine, ove godine imamo nešto više tih kompliciranih slučajeva, upala pluća i tomu slično, no u pravilu to nije ništa neočekivano. Nismo imali smrtnih slučajeva. Borimo se i radimo, punim kapacitetima. Opremljenost lijekovima je optimalna i imamo zasad sve što nam je potrebno'', objašnjava dr. Arapović.

Kroz ambulante se primijeti kako je velik broj djece sa sindromom gripe, kroničnih bolesnika ali i odraslih, te su to uglavnom svi bolesnici koji se nisu cijepili.

Cijepljenje

''Vrlo mali postotak je cijepljenih bolesnika jer je vrlo malo cjepiva i bilo dostupno, svega 2300 doza što je deset puta manje nego što bi trebalo, barem da pokrijemo kronične bolesnike. Primjerice, u Americi se cijepe sve osobe od 6 mjeseci do stare dobi, ako nema kontraindikacije, koje su vrlo minorne'', govori dr. Arapović i poručuje kako se, dok god traje sezona gripe, ako imate dostupno cjepivo, ima smisla cijepiti.

Kao neke od osnovnih simptoma dr. Arapović ističe kihanje, glavobolju, grlobolju, bolove u kostima i mišićima, visoku temperaturu, uglavnom iznad 38 stupnjeva. Također, naglašava kako se javlja suhi kašalj, koji može potrajati i do dva, tri tjedna.

''U pravilu to traje 4-5 dana, nakon čega ide osjetno poboljšanje , koje prati normalizacija tjelesne temperature. Općenito, odrasle osobe koje su imuno kompetentne  mogu prenositi bolest sedam pa do deset dana, a djeca čak malo i duže, s toga su djeca najveći rezervoari virusnih infekcija'', govori Arapović i ističe kako je u slučaju da ne dođe do poboljšanja nakon tog razdoblja, kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija, potrebno obratiti se liječniku.

Kopirati
Drag cursor here to close