Tuzla

Nova ambulanta OS BiH otvorena u vojarni Dubrave

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i britanski veleposlanik u BiH Nj.E. Matt Field danas su otvorili prostorije nove vojne ambulante u vojarni Oružanih snaga BiH Dubrave kod Tuzle.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 06. 2020. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: OSBiH / Nova ambulanta OS BiH otvorena u vojarni Dubrave

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i britanski veleposlanik u BiH Nj.E. Matt Field danas su otvorili prostorije nove vojne ambulante u vojarni Oružanih snaga BiH Dubrave kod Tuzle.

Ovim su, nakon nedavnog otvaranja vojne ambulante u vojarni Kozara u Banjoj Luci, pripadnici Oružanih snaga BiH dobili još jednu ustanovu u kojoj mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu.

Uspostavljanje ambulanti na ukupno četiri lokacije OS BiH odvija se kroz projekt koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva a usmjeren je ka razvoju sanitetske službe OS BiH i unapređenju zdravstvene zaštite pripadnika OS BiH na području cijele Bosne i Hercegovine.

Do sada su privedeni radovi na tri objekta na koje je do sada utrošeno više od pola milijuna maraka, a uskoro će se intenzivirati i radovi na četvrtoj lokaciji.

Foto: OSBiH / Nova ambulanta OS BiH otvorena u vojarni Dubrave

''Zahvaljujući svesrdnoj pomoći Britanskog veleposlanstva u BiH, ambulanta je opremljena svom potrebnom medicinskom opremom za nesmetan rad,“ izjavio je ministar obrane BiH Sifet Podžić.

''Sada nam predstoji registracija ambulante kod nadležnih organa Tuzlanskog kantona, omogućavanje specijalizacije liječnicima, kroz specijalističke grane koje su potrebne OS BiH, te dalji prijem liječnika u profesionalnu vojnu službu. Do registracije, ambulanta će isključivo služiti za interne potrebe OS BiH''.

Veleposlanik Field se zahvalio na dobroj i kontinuiranoj suradnji s Ministarstvom obrane BiH, Oružanim snagama BiH i NATO stožerom u Sarajevu, koja je rezultirala uspješnim završetkom projekta uspostavljanja vojnih ambulanti.

''Ove ambulante će napraviti značajnu razliku u radu Oružanih snaga BiH, te unaprijediti pružanje medicinskih usluga, u skladu s potrebama modernih oružanih snaga'', rekao je veleposlanik Field.

Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović istaknuo je da je projekt otvaranja vojnih ambulanti pokazao perspektivnost te da očekuje da će doprinijeti i prijemu novih medicinskih kadrova OS BiH.

''Unapređenje medicinskih sposobnosti pokazalo se i više nego neophodnim, jer je očigledno da se situacije poput pandemije COVID-19 mogu ponoviti. S ovim novim kapacitetima i sposobnostima OS BiH će biti mnogo spremnije za takve buduće izazove'', zaključio je general Mašović.

Značajnu podršku u ovom projektu pružio je NATO stožer u Sarajevu, a brigadni general William J. Edwards je ovom prilikom istaknuo da uspjeh ovakvog projekta zahtijeva i ulaganje u ljude, te dodao: ''Potrebni su profesionalci medicinske struke i organizacijsko liderstvo da praznu građevinu ožive i učine da bude na usluzi ljudima''.

Kopirati
Drag cursor here to close