Prednosti

Voda prije jela ili voda poslije jela?

Već godinama se vodi polemika o tome je li bolje piti vodu prije obroka ili nakon obroka.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 08. 2020. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nebrojeno puta smo čuli kako moramo piti puno vode te koliko je ona potrebna našem tijelu, više nego ikoji drugi napitak. Isto tako već godinama se vodi polemika o tome je li bolje piti vodu prije obroka ili nakon obroka.

Znanost nam, nažalost, i dalje ne može dati pravi odgovor na to pitanje pa umjesto da razbijamo glavu kada je zdravije popiti čašu vode, donosimo ti prednosti i jednog i drugog načina.

Zašto piti vodu prije obroka?

  • Pomaže pri reguliranju unosa kalorija, a mnoga istraživanja pokazala su da kad popijemo vodu prije obroka to ima učinak da unesemo manje kalorija tijekom samog obroka. To je zato što nam voda daje osjećaj sitosti pa nam ne treba veća količina hrane da bismo osjetili da smo siti. Također, voda tijekom jela ''natjerat'' će te na manji unos šećera i konzumaciju pića koja sadrže šećer.
  • Voda čisti tvoj organizam, pogotovo ako popiješ čašu vode prije doručka jer tako pročišćuješ cijelo tijelo od toksina - od krvožilnog sustava, želuca, limfnog sustava te ti pomaže kod probave.
  • Rehidrira tvoje tijelo koje je prirodno dehidrirano nakon prospavane noći pa se preporučuje da popiješ čašu vode nakon buđenja. To će te napuniti energijom i svježinom za početak dana.

Zašto piti vodu poslije obroka?

  • Voda poslije jela pomaže pri probavi, a neki kažu da im ona pomaže razrijediti želučane sokove. Ispijanje vode nakon obroka ima i veliki plus zato što pomaže pri apsorpciji potrebnih nutrijenata.
  • Također, možda si pročitala kako hladna voda nakon jela može uzrokovati rak te učvrstiti masnoće, no to nije znanstveno dokazano te nema smisla da vjerujemo u te glasine, a čak su neki instituti dokazali i da to nije istina. Zapravo, najbolje je da piješ vodu kad god ti se pije, neovisno o oborocima.
Kopirati
Drag cursor here to close