Federacija

Vlada utvrdila plan cijepljenja

Vlada FBiH će obavijestiti Parlament Federacije BiH o danas prihvaćenoj informaciji i donesenim zaključcima.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 07. 2021. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila informaciju o sastanku Odbora za koordinaciju Plana cijepljenje protiv COVID-19 u FBiH proširenog s kantonalnim ministrima zdravstva, u uvjetima pojave četiri varijante virusa koje izazivaju zabrinutost i u Federaciji BiH, te prihvatila preporuke sa ovog sastanka.

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH zaduženi su za provođenje preporuka, svako u okviru svojih nadležnosti, koje se realiziraju u saradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama na teritoriju FBiH.

Revidiranje preporuka

Također, zaduženi su da, svatko u okviru svojih nadležnosti, spram pogoršane epidemiološke situacije u vezi s pojavom četiri varijante virusa, putem ovog odbora, revidiraju preporuke i o tome izvijeste Vladu Federacije BiH.

Zavod za javno zdravstvo FBiH zadužen je i da ovu informaciju sa zaključcima proslijedi kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, a Federalno ministarstvo zdravstva kantonalnim ministarstvima zdravstva.

Vlada FBiH će obavijestiti Parlament Federacije BiH o danas prihvaćenoj informaciji i donesenim zaključcima.

Sastanak Odbora za koordinaciju je održan jučer, 26. srpnja, a tom prilikom su usvojene preporuke koje se provode na nivou Federacije BiH i kantona, a s ciljem zajedničkog odgovora na pojavu četvrtog vala.

U preporukama za prioritetne grupe je navedeno da se, pored postojećih prioritetnih grupa, počne s vakcinacijom uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Dan otvorenih vrata

Također, preporučuje se osiguranje pomoći za komunikaciju sa osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom najmanje jedan dan u tjednu na mjestu provedbe cijepljenja. Nakon cijepljenja postojećih prioritetnih grupa, kantonalni zavodi za javno zdravstvo počet će pozivanje i ostalog stanovništva na vakcinaciju, a prema raspoloživim količinama cjepiva. Zavod za javno zdravstvo FBiH će organizirati cijepljenje grupa od posebnog značaja za Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu.

U preporukama za organizaciju cijepljenja je navedeno da se organizira imunizacija po načelu „dan otvorenih vrata“ prema raspoloživim količinama vakcina, te da se otvore punktovi za masovnu imunizaciju na razini općina s ciljem veće dostupnosti stanovništvu. Također, potrebno je formirati mobilne timove za imunizaciju posebno ugroženih grupa stanovništva i stanovništva koje je udaljeno od sjedišta centra za imunizaciju. Preporuka je i da se cijepljenje obavlja svim danima u tjednu od 8 do 20 sati, a po potrebi i duže, u skladu s raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima.

Produženje mjera 

Usvojene su i preporuke radi smanjenja rizika te u slučaju porasta broja zaraženih, kao i način njihovog provođenja.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je produžila postojeće epidemiološke mjere za još 14 dana, a što je bio prijedlog entitetskog Kriznog stožera.

Ranije su iz Kriznog stožera naveli podatke entitetskog Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je sedmodnevna incidenca iznosi 6,9 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Iako je incidenca, kako su naveli, i dalje niska, zabilježen je blagi porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva u odnosu na prethodni tjedan, a u padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata.

Iz Zavoda su istaknuli da rizik i dalje predstavlja povećan broj ulazaka turista i dijaspore u državu tijekom ljeta te odlasci državljana Bosne i Hercegovine u druge zemlje na godišnje odmore.

"Imajući u vidu epidemiološku situaciju, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je sjednicu, na kojoj je predloženo produženje epidemioloških mjera za idućih 14 dana", poručili su iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close