Provođenje strateškog plana

Vlada FBiH želi ulagati u usluge ranog dječjeg rasta i razvoja

Provođenje strateškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece
Lifestyle / Zdravlje | 08. 02. 2018. u 15:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti o provođenju Strateškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u Federaciji BiH 2013.-2017., koju će Generalno tajništvo Vlade FBiH, s predloženim preporukama, uputiti vladama županija.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti zaduženo je da, u suradnji s federalnim ministarstvima zdravstva, rada i socijalne politike i financija, te Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH i UNICEF-om BiH, koordinira realizaciju aktivnosti s ciljem izrade novog Strateškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH.

U informaciji je navedeno da postoje snažni dokazi kako ulaganje u usluge ranog dječjeg rasta i razvoja donosi najveći povrat uloženih sredstava. Stoga ih treba u širem obojmu primijeniti i učiniti dostupnim marginaliziranoj i ugroženoj djeci.

Kako u Federaciji BiH do sada nije postojao uvezan, koherentan suustav zdravstvo - obrazovanje - socijalna zaštita, koji se prirodno nameće kao neophodan u osiguranju podrške optimalnog razvoja svakog djeteta, potrebno je ojačati i unaprijediti međusektorski i multidisciplinarni pristup u oblasti ranog rasta i razvoja djece. Ovo uključuje nevladin sektor, roditelje i medije.

Među preporukama su izrada novog strateškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH, osnaživanje roditeljskih vještina, kao i poticanje njihovog uključivanja u razvoj djece, uz kontinuiranu edukaciju, adekvatno psihološko savjetovanje i jačanje sustava podrške u zajednici. Potrebno je, uz ostalo, i kontinuirano jačati svijest javnosti o potrebama socijalno isključene djece, o značaju unapređenja sustava rane detekcije, intervencije i socijalne inkluzije kroz provođenje ciljanih edukacija za djecu i obitelji o njihovim pravima i osmišljavanje programa podrške.

Kopirati
Drag cursor here to close