Kockarska ovisnost

Vjeruje se da našoj zemlji ima više od 15.000 patoloških kockara

Više od samog problema struku zabrinjava činjenica da BiH ni u ovoj oblasti nema sređene statističke podatke.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 12. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem kockarske ovisnosti sve je izraženiji u BiH. Razlozi leže u složenoj ekonomskoj situaciji, ali i zakonski loše uređenoj oblasti igara na sreću. Nažalost, ni u ovoj oblasti nemamo sređene statističke podatke, ali se procjenjuje da u našoj zemlji danas ima više od 15.000 patoloških kockara. Da je stanje zabrinjavajuće, potvrđuju i podaci iz malih sredina poput Tešnja. U tom mjestu građani godišnje kroz kockarnice prometuju više od 11 milijuna maraka.

Više od samog problema struku zabrinjava činjenica da BiH ni u ovoj oblasti nema sređene statističke podatke, pa slijedom toga ni mogućnost da strateški djeluje i odredi resurse potrebne za borbu protiv ove pošasti suvremenog doba, prenosi Federalna televizija.

''Nažalost, nemamo adekvatne baze podataka. Ono što imamo jesu paušalne izjave. Neki podaci govore da u BiH ima oko 15.000 patoloških kockara'', navodi Mirnes Telalović, šef Odjeljenja za resocijalizaciju u JU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK-a.

S koliko ozbiljnim problemom se društvo suočava najbolje pokazuje stanje u malim tradicionalnim sredinama poput Tešnja, gdje kockarska ovisnost svakim danom uzima sve više maha.

''Godišnji promet od igara na sreću na prostoru općine Tešanj je blizu 11 milijuna KM i to nas prilično zabrinjava'', ističe Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj (SDA).

Mjesečno na kockanje Tešnjaci ulože od 850.000 do milijuna maraka. Iako su trendovi, prije svega, zbog nedostatka radne snage, u posljednje vrijeme nešto bolji, do ekspanzije kockarske ovisnosti, smatraju i vjerski službenici, dovelo je enormno bogaćenje poslijeratnih poduzetnika koji su niskim plaćama i lošim tretmanom zaposlenika dio njih gurnuli u kockarsku ovisnost.

Niske plaće guraju u kockanje

''Jedina razlika između njih je da je kockar odlučio da krene kraćim putem da stekne bogatstvo. Ili nije imao dovoljno spretnosti, vještine i znanja, ili nije imao političku podršku'', ocjenjuje tešanjski paroh Miroslav Todorović.

BiH danas ima dovoljno institucija i stručnog kadra da se uhvati ukoštac s kockarskom ovisnošću koja je, podsjećaju stručnjaci, ovisnost kao i svaka druga, ali ne i dovoljno političke volje da strateški i zajednički djeluju. Ova ovisnost se može liječiti.

''Još uvijek nismo probudili svijest o tome što, zapravo, ta ovisnost znači i kakve posljedice može donijeti'', smatra Emina Turalić, magistrica psihologije iz oblasti mentalnog zdravlja.

U ZDK-u čine koliko mogu. Za početak, rade na sređivanju statističkih podataka, ali i na konkretnim potezima koji bi uskoro trebali dati prve rezultate.

'' Naš je cilj da u narednih šest-sedam mjeseci educiramo jedan stručni tim koji će biti osposobljen adekvatno pružiti ljudima podršku isključivo iz ovog segmenta'', kaže Telalović.

Do tada lokalne zajednice rade koliko mogu. U Tešnju su uzaludno inzistirali na izmjenama Zakona o igrama na sreću. U međuvremenu su udaljili kladionice od škola i iz objekata nad kojima Općina ima nadležnost.

Kopirati
Drag cursor here to close