Znamo kako vam je...

Vječni grad i vječni problemi: Liječnici upozoravaju na opasnosti po zdravlje zbog smeća

Odlaganje smeća je višedecenijski problem za “vječni grad“, koji se dodatno pogoršao 2013. godine.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 06. 2019. u 10:00 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici u Rimu upozoravaju na moguće opasnosti po zdravlje uzrokovane preplavljenim kantama za smeće na gradskim ulicama, dok se glavni grad Italije ponovo bori sa problemom hitnog odvoza otpada i to po velikim vrućinama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odlaganje smeća je višedecenijski problem za “vječni grad“, koji se dodatno pogoršao 2013. godine. Tada je Rim ostao bez velikog lokaliteta za odlaganje 1,7 milijardi tona smeća godišnje, jer je zatvorena deponija Malagrotta.

Od tada gradonačelnici iz različitih stranaka pokazali su se nesposobnim da riješe gradski problem sa smećem, koji su se dramatično pogoršali od kada je Virginija Raggi iz populističkog Pokreta pet zvjezdica prije tri godine postala gradonačelnica.

Riggi se suočava sa frustracijom i gnjevom stanovnika i turista zbog hrpa smeća na ulicama koje ugrožavaju zdravlje i narušavaju ugled Rima.

Gradski dužnosnici, koji su često u sukobima po raznim pitanjima, u jednom se slažu, a to je da je neophodno dugoročno rješenje za odlaganje smeća.

“Budimo iskreni. U jednoj godini ne može biti riješen problem odlaganja otpada, koji je uzrokovan lošim upravljanjem zadnjih 60 godina. Recimo istinu građanima i mi smo ljudi. Ova teška infrastrukturna situacija ne može se riješiti u kratkom roku“, rekao je Marco Cacciatore, predsjednik Komisije za okolišnu i gradsku politiku Rima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close