Zdravlje

Vitamin C je jako važan, ali zašto nije preporučljivo uzimati ga kroz tablete

Najvažniji saveznik u optimalnom radu imunološkog sustava je vitamin C
Lifestyle / Zdravlje | 30. 09. 2023. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I ptice na grani znaju da je jedna od najvažnijih saveznika optimalnom radu imunološkog sustava vitamin C. Osim toga, pred ovim antioksidantom bakterije gube svaku bitku pa i one koje mogu uzrokovati prijeteće bolesti poput tetanusa, stafilokoka ili tuberkuloze pa ako nisi do sada, ovo su razlozi da ga postaviš visoko na ljestvici prioriteta svoje prehrane:

Skratit će vrijeme prehlade

Vitamin C bit će najučinkovitiji u suzbijanju prehlade, sugeriraju medicinski stručnjaci, ako se uzme već pri najranijim znakovima ove pojave. Ako sumnjaš da je riječ o prehladi već na prvo kihanje, vrijeme da poduplaš dozu Vitamina C i tako skratiš vrijeme trajanja ovog neugodnog stanja organizma. 

Potiče te na raznovrsnu prehranu

Vitamin C najbolje je unositi putem hrane, a osim naranača, postoji cijeli niz ukusnog voća i povrća koje sadržava ovaj vitamin. Izbor se proteže od kivija, preko paprika do rajčica, bresaka pa tako, možeš uživati i mnoštvu okusa, a osim vitamina C svojim tijelu ćeš pokloniti mnoštvo vrijednih nutrijenata. 

Osigurava zdravlje imunološkog sustava

Imunološki sustav tijelu pruža puno više od zaštite od prehlade. Barijera koja sprječava strana tijela ili antigene da uđu u naš organizam, spriječit će moguće infekcije u tijelu, ali i pomoći nam da se uspješno izborimo sa svakom bolešću. Štiti vid Prema istraživanjima, vitamin C može usporiti slabljenje vida koje nastupa sa starenjem i tako nam pomoći u što duljem očuvanju oštrog vida. Zaštita nastaje u kombinaciji vitamina C s drugim antioksidansima, poput luteina, zato je važno konzumirati namirnice koje sadrže obje tvari, poput kelja i špinata.

Omogućuje 'tanak' struk

Pokušavaš li izgubiti centimetre u struku ili samo zadržati optimalnu težinu, vitamin C ti u tome može pomoći. Savršeni zalogaji su mandarine koje su pune vitamina C, a imaju samo 50 kalorija po plodu. 

Osigurava zdravlje srca

Želiš li zaštiti svoje srce mogla bi razmisliti o terapiji prema kojoj se vitamin C kombinira s aminokiselinom lizin. Kombinacijom ova dva suplementa jačaju se arterije i sprječava njihovo začepljenje. Međutim, prije odluke na ovakvu terapiju, najbolje se posavjetovati s liječnikom.

Pomaže u borbi s anemijom

Ako si anemična, sigurno znaš koliko je za tebe važan unos željeza. Međutim, kako bi ga tvoje tijelo moglo apsorbirati potreban je i vitamin C. Zeleno lisnato povrće tako možeš 'začiniti' s par kriški naranče, odnosno kombinirati paprike i grah, koji je također izvrstan izvor željeza, a kao ukusna i djelotvorna kombinacija pokazuju su rajčica i špinat, piše miss7. 

Saveznik je u borbi protiv dijabetesa

Ovaj vitamin može pomoći kod krvožilnih problema koje se javljaju kao posljedica dijabetesa tipa 2. Prema istraživanjima, vitamin C pomoći će jačanju krvotoka, a pridonosi i zaštiti arterija od oštećenja uzrokovanih visokim raznima šećera u krvi. 

Poboljšava raspoloženje

Često se osjećaš iscrpljeno i neraspoloženo? Istraživanja pokazuju kako su osobama s nižom razina vitamina C, raspoloženje znatno popravilo povećanjem doze ovog vitamina. Zapravo i osobe koje imaju normalnu zastupljenost vitamina C u tijelu mogu poboljšati raspoloženje dodatnim količinama. 

Odličan je u borbi protiv slobodnih radikala

Slobodni radikali uzrokuju štetu našim stanicama, a vitamin C uspješno suzbija ovaj proces. Jedna od njegovih uloga tako je neutraliziranje slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK. Ako želiš učiniti nešto dobro za svoju kožu, možeš se odlučiti za sok od rajčice kao idealan međuobrok, ali i posegnuti i za jagodama, papajom, kupusom, rajčicama, pa čak i krumpirima. 

Osigurava čvrstoću i elasticitet tijela  

Bez dovoljno vitamina C tvoje tijelo ne može proizvesti kolagen koji osigurava mladenački izgled kože. Vitamin C također pospješuje proizvodnju vezivnog tkiva i pomaže u održavanju zdravlja zglobova i mišića.

Iako se za ove slučajeve sugeriraju neki više trendi suplementi, vitamin C svakako treba uvrstiti u jelovnik ako želiš osigurati elastičnost i čvrstoću svoga tijela. 

Pomaže u pripremi i oporavku nakon operacije

Vitamin C može djelovati izrazito terapeutski u kombinaciji s drugim terapijama. Često se kombinira u pripremi kod kardiovaskularnih operacija ili transplantacije organa budući da unaprjeđuje cirkulaciju i štiti mišićno tkivo. Istraživanja su pokazala i benefite u slučaju postoperativne faze kod kardiovaskularnih operacija.

 I još nekoliko savjeta 

Najbolje se apsorbira u organizmu konzumiranjem sirove hrane. Vitamin C je osjetljiv na termičku obradu, stoga se bolje odlučiti na grickanje svježeg voća i povrća poput paprike, chilli papričice, kelja, brokule, papaje, jagoda, cvjetače, prokulica, ananasa...

Stručnjaci sugeriraju kako je unos vitamina C preko prehrane puno bolji od uzimanja u obliku dodataka prehrani iz ljekarne. Osim što na ovaj način može djelovati loše u kombinaciji s drugim lijekovima, stručnjaci se ne libe pozvati na onu Hipokratovu: Nek ti hrana bude lijek!

 

Kopirati
Drag cursor here to close