Oprez

Visoki tlak u trudnoći povećava rizik od demencije

Rizik od Alzheimerove bolesti, druge vrste demencije, samo je neznatno veći u usporedbi sa ženama koje nisu imale preeklampsiju.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 11. 2018. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trudnice koje razviju preeklampsiju (EPH gestoza), stanje u kojemu se javlja opasno visoki krvni tlak, imaju tri puta veći rizik od demencije kasnije u životu u usporedbi sa ženama kod kojih se nije javio taj poremećaj u trudnoći, kažu znanstvenici, prenosi Hina.

Vodeći uzrok prijevremenog porođaja, preeklampsija je upalni poremećaj krvnih žila koji se javlja u 2 do 10 posto trudnoća, obično nakon 20. tjedna. Osim visokog tlaka, to stanje može prouzročiti abnormalno visoke razine proteina u urinu i zadržavanje tekućine.

Dovoljno dokaza

Na temelju zdravstvenih podataka o više od milijun žena u Danskoj znanstvenici su otkrili najveći povećani rizik kod žena koje su imale preeklampsiju od razvijanja takozvane vaskularne demencije, za koju se vjeruje da uzrokuje niz malih moždanih udara ili smanjeni dotok krvi u mozak.

Rizik od Alzheimerove bolesti, druge vrste demencije, samo je neznatno veći u usporedbi sa ženama koje nisu imale preeklampsiju.

Prošle studije već su povezale preeklampsiju s kognitivnim poremećajima i promjenama u mozgu unutar godinu dana od trudnoće. Žene s preeklapsijom također imaju veći rizik od kasnijih bolesti srca, moždanog udara, visokog tlaka i dijabetesa.

"Prikupili smo dovoljni dokaza da učinci preeklampsije na zdravlje žena nisu ograničeni na trudnoću", rekla je autorica studije Heather Boyd sa Statens Serum instituta u Kopenhagenu.

"Sada znamo da se preeklampsija treba smatrati markerom za povećani rizik od vaskularne smrti kasnije u životu. Svijest o tome sve je veća - u svojim zadnjim smjernicama Američka udruga za srce i Europsko kardiološko društvo uključuju izjave o uzimanju u obzir povijesti komplikacija u trudnoći prilikom procjene rizika od kardiovaskularnih bolesti kod žena", rekla je Boyd za Reuters Health putem emaila.

Žene praćene 21 godinu

Proučavajući veze između preeklampsije i demencije znanstvenici su koristili podatke iz nacionalnog registra kako bi identificirali 1,178.005 žena koje su rodile u Danskoj između 1978. i 2015. godine, od kojih je nešto više od 4 posto imalo preeklampsiju tijekom jedne ili više trudnoća.

Žene su bile praćene u prosjeku 21 godinu. Čak i kada su bili pod kontrolom drugi čimbenici koji mogu utjecati na rizik od demencije, znanstvenici su otkrili da je rizik za kasno pojavljivanje vaskularne demencije, nakon 65-e godine, 6,5 puta veći među ženama s poviješću preeklampsije.

Žene s poviješću preeklampsije imale su otprilike dvaput veći rizik od rane pojave demencije u usporedbi s onima koje nisu imale taj poremećaj u trudnoći. Također su imale 50 posto veći rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti i 40 posto veći rizik od drugih, nespecifičnih demencija.

Javljanje preeklapsije u više od jedne trudnoće predstavlja čak i veći rizik, utvrdili su znanstvenici.

Boyd preporučuje da se žene koje su imale preeklampsiju redovito kontroliraju kod internista.

Kopirati
Drag cursor here to close