Međunarodni dan nestalih

VIDEO | Crni baloni Crvenog križa podsjetili na 7.000 nestalih osoba

Lifestyle / Zdravlje | 30. 08. 2017. u 11:26 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, volonteri Crvenog križa su u Bosni i Hercegovini podijelili tisuće crnih balona s natpisom ''Gdje je?'', podsjećajući na težak teret neizvjesnosti koji obitelji nestalih osoba prati kroz njihovu svakodnevnicu. Noseći balone, građani su imali priliku izraziti solidarnost s obiteljima, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta.

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 7.000 osoba nestalih uslijed Domovinskog rata. Već više od 20 godina, njihove obitelji žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu svojih najmilijih niti gdje se oni nalaze.

''Danas želimo podsjetiti javnost na njihove potrebe, a vlasti na preuzete obveze'', rekao je Željko Filipović, šef izaslanstva Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK) u Sarajevu. Po međunarodnom i domaćem pravu, obitelji imaju pravo znati što se dogodilo s njihovim nestalim članovima, a države imaju obvezu podržati ih i pružiti im odgovore.

Međunarodni dan nestalih obilježen je širom zemlje brojnim inicijativama udruga obitelji, a obilježavanje u Sarajevu organizirali su MOCK i Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP).

Ovim povodom, MKCK izradio je i animirani film, čiji je glavni motiv tamni oblak s natpisom ''Gdje je?''.

Kopirati
Drag cursor here to close