Alarmantno stanje

Veliki broj djece u BiH nije cijepljen - liječnici strahuju od oboljenja

Veliki broj djece je nevakciniran ili nekompletno vakciniran vakcinama iz Programa obavezne imunizacije, što predstavlja veliki rizik za pojavu oboljenja protiv kojih se provodi vakcinacija.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 12. 2017. u 15:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku Sekcije epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo FBiH tema je je bila provođenje Programa obavezne imunizacije u Federaciji BiH, a u kontekstu aktualnog pogoršanja epidemiološke situacije u regiji i pojave oboljenja koja se mogu spriječiti vakcinacijom. 

 ''Na osnovu podataka Federalnog i županijskih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH je veliki broj djece nevakciniran ili nekompletno vakciniran vakcinama iz Programa obavezne imunizacije, što predstavlja veliki rizik za pojavu oboljenja protiv kojih se provodi vakcinacija, bilo kao pojedinačnih, ili u formi epidemija, što se trenutno događa u Srbiji'', kazala je Feni predsjednica Sekcije epidemiologa Federacije BiH prof. dr. Zarema Obradović.

Istaknula je da se provođenju Programa obavezne imunizacije na svim razinama mora posvetiti veća pažnja, te više raditi na podizanju svijesti o značaju imunizacije i posljedicama do kojih dovodi njeno neprovođenje, a u skladu sa najnovijim znanstvenim saznanjima i iskustvima ostalih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close