Diazepam

Vapaj roditelja: Nemamo gdje nabaviti lijekove koji sprječavaju epileptičke napadaje

Udruženje Dajte nam šansu traži odgovor i konkretne korake koji će se poduzeti.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 04. 2020. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novonastala situacija Kovid 19 sobom je donijela niz problema za građanstvo. Nespremni kao društvo i kao država donekle ima opravdanja ali ne i na način da se životno važne stvari stavljaju u kontekst ''strpimo se''.

Naime, obitelji djece osoba s teškoćama u razvoju se bore za život svoje djece jer ne mogu nabaviti lijekove koji su od životnog značaja, lijekove koji zaustavljaju epileptične napade, lijekove za redovnu terapiju kako bi epilepsiju držali pod kontrolom, navodi se u vapaju upućenom iz Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu, Sarajevo.

''Ovi lijekovi (diazepam klizme) mogu spasiti život jednom ljudskom biću, zaustaviti epileptički napadaj, smanjiti posljedice koje sobom nose epileptički napadaj, ali kompetentni ljudi, ljudi koji kreiraju život ove populacije, donose odluke za njih i u ime njih, a da se i ne pitaju, samo slegnu ramenima u prijevodu ''žao nam je ali se ne mogu uvesti niti nabaviti, strpite se''!

Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu, Sarajevo postavljaju pitanje i mole nadležne na svim nivoima vlasti da pomognu roditeljima i pokažu ih kako da djeci kažu da se strpe sa epileptičkim napadajima.

''Ovo je vrijedno svake tužbe, ovo je kršenje ljudskih prava, onih osnovnih, prava na život, prava na zdravstvenu sigurnost, što u ovom slučaju ove obitelji nemaju'', navodi se u apelu iz ovoga Udruženja.

Zahtijevaju od svih nadležnih, Ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića, ministra zdravstva Federacije BiH Vjekoslava Mandića, Kriznog stožera KS, Kriznog stožera FBiH, da hitno iznađu rješenje za nabavku lijekova:

  • Diazepam klizme od 5 i 10 mg
  • Klonazepam 2mg
  • Klonazepam 0,5 mg
Kopirati
Drag cursor here to close