Liječnici upozoravaju

Upozorenje: Nekontrolirana upotreba antibiotika ostavlja posljedice na zdravlje

Antibiotike ne treba uzimati samoinicijativno, bez preporuke liječnika
Lifestyle / Zdravlje | 20. 11. 2018. u 16:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezistencija na antibiotike je globalan problem koji zahtijeva timski angažman liječnika, farmaceuta i veterinara, a nekontrolirana upotreba antibiotika dovodi do nastanka multirezistentnih bakterija.

Upozorila je na to specijalista infektolog Opće bolnice 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' Nina Hrabač, te naglasila da se antibiotik koristi isključivo za liječenje bakterijskih infekcija i ne treba ga koristiti kod virusnih infekcija.

''Izbjegavati nepotrebno uzimanje antibiotika (bez savjeta liječnika), da bi se spriječile sve neželjene posljedice nekontrolirane upotrebe antibiotika. Antibiotici se ne smiju uzimati samoinicijativno, niti kupovati u apotekama bez preporuke liječnika'', naglasila je u izjavi za Fenu prim. dr. Hrabač.  

Neracionalna upotreba, kaže prim. dr. Hrabač, dovodi do rezistencije na antibiotike, koja je već evidentna širom svijeta i ima za posljedicu nemogućnost efikasnog liječenja 'jer antibiotici ne djeluju zbog razvoja bakterijske rezistencije'.

Po riječima prim. dr. Hrabač, Svjetska zdravstvena organizacija zajedno s Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti izradila je Smjernice za upotrebu antibiotika kojima se, između ostalog, nalaže da liječnici antibiotike propisuju ciljano, prema antibiogramu.

Formirana je, kaže, i internacionalna mreža 'Cezar' u kojoj je i Opća bolnica 'Prim.dr.Abdulah Nakaš', a bavi se praćenjem bakterijske rezistencije.

''U bolnici se organiziraju predavanja o racionalnoj upotrebi antibiotika, imamo politiku i strategiju o racionalnoj upotrebi antibiotika, vodič o empirijskoj upotrebi antibiotika, listu rezervnih antibiotika, a sve u cilju odgovornog pristupa prilikom primjene antibiotika'', naglasila je prim. dr. Hrabač.

Svake godine (18. studenog) u Europi se obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima, a ima za cilj podizanje svjesnosti o odgovornoj upotrebi antibiotika.

Kopirati
Drag cursor here to close