Nesagledive posljedice

Upozorenje Liječničke komore FBiH: Sprema se uvoz lijekova upitne kvalitete

To su lijekovi čija sličnost po kvalitetu, sigurnosti i efikasnosti nije dokazana u odnosu na registrirane referentne biološke lijekove.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2020. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnička komora Federacije BiH upozorava državnu Agenciju za lijekove u BiH, ministarstva zdravlja na svim nivoima i javnost na prijetnju u vezi s mogućom registracijom, uvozom i distribucijom nedovoljno provjerenih i neregistriranih lijekova.

Upozorenje dolazi nakon informacija da su neki farmaceutski proizvođači podnijeli ili se pripremaju da podnesu zahtjeve za dozvole za stavljanje u promet lijekova koji su klasificirani kao neusporedivi biološki lijekovi. To su lijekovi čija sličnost po kvalitetu, sigurnosti i efikasnosti nije dokazana u odnosu na registrirane referentne biološke lijekove.

''Ako do toga dođe, posljedice će biti nesagledive. Ulazit će lijekovi za čiju efikasnost mi ne znamo kakva je, koji su vrlo upitnog kvaliteta i posebno je pitanje sigurnosti nakon upotrebe takvih lijekova i ne znamo posljedice koje će oni izazvati'', ističe predsjednik Liječničke komore FBiH prim. dr. Harun Drljević.

U Liječničkoj komori ne žele špekulirati, ali ne isključuju i mogućnost da je Agencija za lijekove BiH izložena političkim ili pritiscima farmaceutskih lobija.

''Liječnička komora FBiH pokušava upozoriti i Agenciju za lijekove BiH da se drži svoje primarne misije, da ne pada pod bilo kakve utjecaje, ali želimo upozoriti i javnost na ovaj veliki problem koji može nastati ukoliko ovakvi, pod znakovima navoda lijekovi uđu u zdravstveni sustav'', navodi Drljević.

U Komori imaju saznanja da su u većini zemalja u okruženju nadležne institucije, odbijajući uvoz takvih lijekova, zaštitile svoj zdravstveni sustav, prenosi federalna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close