Bez panike

Veći broj viroza među djecom: Uobičajeno za ovo doba godine

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ ističe kako je ovo uobičajena brojka za ovo vrijeme godine, te da inače u ovom razdoblju registriraju povećan broj oboljelih.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 02. 2020. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Do sada su na području HNŽ registrirana 4 slučaja gripe, 372 slučaja akutnih respiratornih infekcija i 701 slučaj bolesti slične gripi'', rekao je za Bljesak.info Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Alajbegović ističe kako je ovo uobičajena brojka za ovo vrijeme godine, te da inače u ovom razdoblju registriraju povećan broj oboljelih.

Ništa neuobičajeno

''Gripa i bolesti slične gripi predstavljaju respiratorna oboljenja koja se prenose kapljičnim putem i samim time što su završili raspusti i dolazi do većeg međusobnog kontakta otprilike u ovom razdoblju registriramo povećani broj oboljelih'', ističu iz Zavoda.

Da je povećan broj viroza među djecom, potvrdili su i u Domu zdravlja Mostar, istaknuvši kako je to slučaj uvijek u zimskom razdoblju.

''Najčešće se radi o akutnim virusnim respiratornim infekcijama, a najčešće se javljaju u prvoj polovici zimskog razdoblja'', rekla je za Bljesak.info voditeljica Službe za pedijatriju Doma zdravlja Mostar, dr. Ljilja Džolan Vukoja.

Liječnica ističe kako su djeca koja borave u kolektivu najviše izložena ovim infekcijama te da je važno raditi na prevenciji pri čemu je važan zdravstveni odgoj roditelja i djece o značaju respiratorne higijene kao sto su npr. antipiretske mjere i obilna hidracija.

Veći broj hospitalizirane djece

Nešto veći broj pregledane djece bilježe i na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar, no i oni ističu kako je to stanje uobičajeno za ovo doba godine.

''U danima proteklog vikenda, zamijećen je nešto veći broj pregledane djece na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar, no broj hospitaliziranih u odnosu na isto razdoblje prošle godine na Klinici nije značajnije povećan'', rekla je za Bljesak.info Adrijana Pandža iz Ured za odnose s javnošću SKB Mostar.

Suprotno čestim navodima kako niske temperature pogoduju širenju virusa, u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ govore kako je za viruse mnogo 'opasnije' hladno razdoblje jer ''tada ljudi više vremena provode u unutrašnjosti i samim tim postoji veća mogućnost zaraze''.

Ističu kako je uz cijepljenje, svakako u borbi protiv gripe dobro što više unositi hranom dovoljno vitamina u naš organizam.

''Boraviti na svježem zraku, baviti se fizičkim aktivnostima, izbjegavati zatvorene prostore i gužve, pokušati izbjegavati bliske kontakte s bolesnim ljudima, prati ruke redovno sapunom i vodom, posebno nakon kašljanja i kihanja, mogu se koristiti i dezinficijensi na bazi alkohola, prekriti nos i usta maramicom u slučaju kašljanja ili kihanja, baciti maramicu u smeće poslije korištenja, piti što više tekućine i pokušati održati kontrolu nad stresom'', savjeti su iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

 

Kopirati
Drag cursor here to close