Pravovremeni tretman spašava

Unicef: Skoro 30 milijuna beba rodi se prije vremena

Milijuni života beba i majki mogu se spasiti pravovremenim tretmanom
Lifestyle / Zdravlje | 13. 12. 2018. u 16:27
Kopirati
Foto: bebologija.rs / Beba u inkubatoru

Skoro 30 milijuna beba rodi se prije vremena, previše su sitne ili se razbole svake godine i potrebna im je specijalistička njega da prežive, navodi se u novom izvještaju globalne koalicije koja uključuje UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

''Kada je riječ o bebama i njihovim majkama, prava njega u pravo vrijeme na pravom mjestu može biti od odlučujućeg značaja. Ipak, milijuni sitnih i bolesnih beba i žena umiru svake godine iz prostog razloga što ne primaju kvalitetnu zdravstvenu njegu koja je njihovo pravo i naša je kolektivna odgovornost'', izjavio je Omar Abdi, zamjenik izvršnog direktora  UNICEF-a.

Izvještaj, naslovljen kao "Opstanak i uspjeh: transformiranje njege za svako sitno i bolesno novorođenče",  ustanovio je da je među tek rođenim bebama većini njih koje su u riziku od smrti i hendikepa među onima koje pate od komplikacija preranog rođenja, povreda mozga prilikom rođenja, teških bakterijskih infekcija i žutice, od kongenitalnih uvjeta. Osim toga, financijski i psihološki efekti po njihove obitelji imaju pogubne posljedice po njihov spoznajni, jezički i emotivni razvoj.   

Bez specijaliziranog tretmana, brojna novorođenčad iz rizičnih kategorija neće preživjeti prvi mjesec života, navodi se u izvještaju. U 2017 godini, oko 2,5 milijuna novorođenih beba je umrla, od kojih većina od uzroka koji su se mogli spriječiti. Skoro dvije trećine beba koje preminu rođene su prije vremena. Čak i u slučaju da prežive, te bebe se suočavaju s kroničnim bolestima ili s problemima u razvoju. Pored toga, oko milijun sitnih i bolesnih novorođenih beba prežive s dugotrajnim hendikepom.

 Uz odgovarajuću njegu, te bebe mogu živjeti bez većih komplikacija. Izvještaj pokazuje da do 2030. godine u 81 zemlji životi 2.9 milijuna žena i beba mnogi biti spašeni, navodi se u izvještaju.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati