Breathe Life

UN poručio bh. vlastima: Oporezujte zagađivače, ne gradite termoelektrane

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila da se mora poštovati prostorni plan da bi se vodilo računa o okolišu i intervencijama u prostoru.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 06. 2019. u 18:08 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Breathe Life

Predstavnici Programa Ujedinjenih naroda za okoliš/životnu sredinu (UNEP) danas su u Sarajevu upriličili događaj na kojem je, u vidu poruke, generalni tajnik UN-a António Guterres nadležnim u BiH poručio da „oporezuju zagađivače, ukinu subvencioniranje fosilnih goriva i prestanu graditi nove termoelektrane“ kako bi se smanjilo zagađenje zraka.   

''Znanost je pokazala da godišnje gubimo tri tisuće života u Bosni i Hercegovini zbog zagađenja zraka. Ovom prilikom pozivam sve aktere u BiH prije svega sektore energetike, prostornog planiranja i razvoja, te prometa da se uključe u rješavanje problema u vezi okoliša'', istakla je predstavnica Programa UN-a za okoliš u BiH Amina Omićević povodom Svjetskog dana okoliša.  

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila da se mora poštovati prostorni plan da bi se vodilo računa o okolišu i intervencijama u prostoru 

''Ministarstvo je izradilo novi zakon o zaštiti zraka koji će nam omogućiti jaču borbu protiv emisije koja dolazi iz kućnih ložišta. Poznato je da je BiH potpisnica Pariške deklaracije i samim tim se obavezala da će raditi na tome da usklađuje prostorne planove sa intervencijama u okolišu'', rekla je Đapo.

Govoreći o aerozagađenju kaže da bi svi mi željeli da vidimo rezultate veoma brzo ali je to, naglašava ministrica, dugotrajan proces.

''To je globalni problem a posebno za male zemlje koji imaju nizak bruto društveni proizvod '', dodala je. 

Nadležne institucije za okoliš podržale su aktivnosti kampanje Breathe Life koja je danas službeno počela u Kantonu Sarajevo povodom Svjetskog dana okoliša.

''Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike, te je naše opredjeljenje da svakodnevno u skladu s raspoloživim resursima iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energetsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje'' kazao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.   

Na skupu se je bio predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Timothy Oliver koji je izrazio zadovoljstvo da može podržati aktivnosti za poboljšanje kvalitete zraka u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close