Karcinom

Umjetna inteligencija bolja od liječnika u dijagnostici

Međunarodni tim, uključujući znanstvenike sa sveučilišta Imperial College London i Google Health, dizajnirao je i izradio kompjutorski model na RTG snimkama gotovo 29.000 žena.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 01. 2020. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetna inteligencija (AI) preciznija je od liječnika u dijagnosticiranju karcinoma dojke pri očitavanju mamograma, objavljeno je u stručnom časopisu "Nature".

Međunarodni tim, uključujući znanstvenike sa sveučilišta Imperial College London i Google Health, dizajnirao je i izradio kompjutorski model na RTG snimkama gotovo 29.000 žena.

Ispostavilo se da je algoritam uspješniji u očitavanju mamograma od šest liječnika, a gotovo jednako je bio dobar u odnosu na dva liječnika koji su zajedno očitavali snimke.. No, za razliku od ljudi, AI je neumoran, a stručnjaci vjeruju da ga mogu još poboljšati.

Trenutno britanski zdravstveni sustav koristi dva radiologa za očitavanje snimke svake pojedine žene, a u rijetkim slučajevima, kada se njihova mišljenja razilaze, poziva se treći liječnik.

U provedenom istraživanju, AI se koristio neoznačenim snimkama kako se ne bi otkrio identitet pacijentica i za razliku od liječnika, nije bilo uvida u povijest bolesti svake žene. Usprkos tome, AI je bio jednako dobar kao dva liječnika zajedno, a bolji u očitavanju mamograma od jednog liječnika.

Za obuku specijalista radiologa potrebno je deset godina školovanja. Očitavanje mamograma ključno je važno i taj posao je vremenski zahtjevan. Trenutno u Ujedinjenoj Kraljevini nedostaje više od 1000 radiologa.

Dominic King, koji radi za Google Health, je kazao da je vrlo ponosan na rezultate istraživanja te da su na dobrom putu da razviju tehnologiju koja će pomoći kliničarima da s većom preciznošću uoče karcinom dojke, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close