Opreza nikada dovoljno

Znate li koja ulja možete koristiti za sunčanje i koliko doista štite?

Kada je riječ o prirodnoj njezi kože, dobro je spomenuti hladno prešana biljna ulja koja čuvaju kožu od gubitka vlage ali i upalnih procesa.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 06. 2021. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljeto i izlaganje suncu zapravo predstavljaju veliki stres za kožu, stoga ju je potrebno štititi ali i pravilno njegovati tijekom cijele godine, ne samo tijekom ljetnih mjeseci.

Kada je riječ o prirodnoj njezi kože, dobro je spomenuti hladno prešana biljna ulja koja čuvaju kožu od gubitka vlage ali i upalnih procesa.

Kao priprema kože za izlaganje suncu, poslužit će hranjiva ulja bogata vitaminom E, kao što su hladno prešana ulja pšeničnih klica, ulje repice ili nerafinirani shea butter ili karite maslac. Ona su slična sebumu naše kože te se s lakoćom “ugrađuju” u hidrolipidni omotač kože te joj na taj način čuvaju vlagu i predstavljaju svojevrsnu zaštitu.

Također, dobro je pripremiti kožu iznutra kvalitetnim suplementima na bazi beta - karotena te esencijalnih masnih kiselina, piše Ordinacija.hr.

Prirodni zaštitni faktori za rano jutro i kasno popodne

Neka biljna, hladno prešana ulja poput čileanske maline ili čileanskog lješnjaka, sadrže prirodne zaštitne faktore, od 20 do otprilike 25 SPF. Takva vrsta zaštite prikladna je za “prirodno sunčanje”, u ranojutarnjim i kasnopopodnevnim satima, ali oprezno - ne može izdržati izlaganje na jakom suncu.

Dobro je reći da spomenuta ulja čuvaju kožu od starenja, oksidativnog stresa, tako da ih je korisno uvrstiti u svakodnevnu njegu lica, tijela, pa čak i kose. Tijekom izlaganja suncu nikako ne smijemo zaboraviti na zaštitu kose. Na suhu kosu nanesemo manju količinu ulja čileanske maline ili čileanskog lješnjaka.

Regeneracija kože nakon sunčanja

Nakon sunčanja, kožu možemo umiriti jednostavnom emulzijom hidrolata lavande i macerata gospine trave i to tako da nakon tuširanja poprskamo tijelo hidrolatom prave lavande, a zatim bogato namažemo kantarionom, tzv. maceratom gospine trave. Tako ćemo ublažiti eventualno crvenilo i potaknuti kožu na regeneraciju nakon sunčanja. Ovaj način njege kože primjeren je za večernje sate jer je kantarion fotosenzibilan.

Za vraćanje hidratacije i umirivanje kože lica nakon sunčanja, pomoći će maska od čvrstog jogurta i lavande. Jednu jušnu žlicu čvrstog jogurta pomiješajte s jednom kapljicom eteričnog ulja prave lavande ili s pola male žlice soka aloa vere. Nanesite na lice, vrat i dekolte kao masku, ostavite da djeluje pola sata, a zatim isperite mlakom vodom.

Tijekom izlaganja suncu također treba voditi računa o pojačanoj hidraciji iznutra. Nedostatak vode itekako se može odraziti na ljepotu, hidraciju i izgled kože.

Kopirati
Drag cursor here to close