Liječenje

Udružili se pacijenti: Zajednička borba za liste lijekova

''Mi želimo da pitamo i da budemo pitani kada je riječ o našim životima i životima naših najmilijih'', naveli su potpisnici.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 06. 2021. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja pacijenata po prvi put potpisuju memorandum o saradnji kojim se formira zajednička snaga za zagovaranje unaprijeđenja regulatornog okvira u svrhu jačanja integriteta u procesima kreiranja listi lijekova u Federaciji BiH.

Kako je priopćeno, potpisivanje memoranduma o suradnji prvi je korak na putu da pacijenti postanu aktivni sudionici u procesu donošenja odluka o listama lijekova koji se financiraju iz javnih fondova.

Pitati i biti pitani

Pravo na lijek je osnovno pravo pacijenta, a proces kreiranja listi lijekova jedan je od najznačajnijih procesa u oblasti zdravstva koji to osigurava. Otvorenost i transparentnost ovog procesa je od vitalnog značaja kako bi stavovi pacijenata bili reflektirani u odlukama koje se odnose na liste lijekova, te pacijenti imali na raspolaganju lijekove koji im pružaju najveću moguću zdravstvenu korist u odnosu na dostupna javna sredstva.

''Uključivanje pacijenata u proces donošenja odluka o listama lijekova povećava naše povjerenje u proces i doprinosi ispravnosti i legitimnosti odluka o listama lijekova. Mi želimo da pitamo i da budemo pitani kada je riječ o našim životima i životima naših najmilijih. Jedino transparentnim i otvorenim procesom uvrštavanja lijekova na listu, u kojem želimo aktivno učestvovati, može se osigurati dobrobit svih pacijenta. Zajedno u partnerstvu sa ministarstvom i zavodom te sa našim ljekarima, želimo poboljšati ovaj proces kako bi se liste lijekova blagovremeno i kontinuirano prilagođavale potrebama pacijenata jer bolest ne čeka odluke komisije'', stav je potpisnika memoranduma.

Kreiranje listi lijekova

Projekt ''Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u Bosni i Hercegovini'' fokusiran je na pružanje podrške pacijentima u želji da se aktivno uključe u proces kreiranja listi lijekova, ujedno pružajući podršku institucijama iz oblasti zdravstva da dostignu visoke standarde integriteta za provođenje kredibilnog, transparentnog i inkluzivnog procesa kreiranja listi lijekova.

''Usmjereni smo na uspostavljanje suradnje između udruženja pacijenata, zdravstvenih institucija i strukovnih udruženja zdravstvenih radnika kako bi zajedničkim radom u proces kreiranja listi lijekova inkorporirali principe transparentnosti, integriteta i uključenosti i usuglasili ga sa najboljim praksama u svijetu i regiji. Želim istaći da su pacijenti jedan od najvažnijih sudionika u procesu uvrštavanja lijekova na listu i da će se njihovim uključenjem u proces donošenja odluka doprinijeti kvalitetnijim i adekvatnijim listama lijekova, što u konačnici znači bolje ishode liječenja'', Marilović Višnja, menadžerica projekta.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close