Najavljuje veće zalaganje

Udruženje ortopeda i traumatologa BiH ima novog predsjednika

Bišćević je ukazao da Bosna i Hercegovina u prosjeku ima duplo manje ortopeda po glavi stanovnika od Europe.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2019. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stalni rast životne dobi pacijenata i njihovih očekivanja dodatno opterećuje zdravstveni sistem, što u zemljama sa skromnim resursima kao što je BiH može dovesti do ozbiljnih posljedica'', rekao je prof. dr. Mirza Bišćević koji je izabran za novog predsjednika Udruženja ortopeda i traumatologa BiH. 

Na ortopedskom simpoziju i Skupštini novoizabrani predsjednik je istaknuo važnost ortopedske struke u društvu jer oboljenja i lokomotornog aparata čine  20 posto svih bolničkih troškova, 42 posto svih radnih nesposobnosti i rehabilitacija i veliku većinu odštetnih zahtjeva.

U tom kontekstu ukazao je da  Bosna i Hercegovina u prosjeku ima duplo manje ortopeda po glavi stanovnika od Europe.

''Zbog toga nam je jako važno očuvati i unaprijediti postojeći kadar, u protivnom nastaje javno-zdravstveni problem. Upućivanja u druge ustanove i inozemstvo se pokazalo kao nepraktično, skupo i rizično rješenje'', kazao je novoizabrani predsjednik Udruženja ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine.

''Zalagat ćemo se za organizaciju ortopedsko-traumatološke službe na principima struke, a ne politike, kako bi se i sa postojećim kadrovskim i materijalnim resursima pružila neusporedivo kvalitetnija usluga svim pacijentima u našoj zemlji'', zaključio je  prof. dr. Bišćević koji je i član Glavnog odbora Europskog udruženja ortopeda.

Kopirati
Drag cursor here to close