Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BIH

Udruženje Kardiologa HNK/Ž provodi aktivnosti ''Pušenje i zdravlje''

Ovim putem također poziva sve pušače da se registriraju u grupe za podršku odvikavanja od pušenja, koje će uskoro startati sa 5-dnevnim programom odvikavanja od pušenja.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 05. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta ''Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BIH'', kojega  financira Vlada Švicarske, a implementiraju Svjetska banka i  Federalno ministarstvo zdravstva zajedno s projektnim partnerima,  Udruženje kardiologa HNK/Ž-a, jedan od dobitnika grant sredstava za projektne aktivnosti ''Pušenje i zdravlje'',  trenutno provodi mjerenja na koje su pozvani svi građani Mostara.

''U Poliklinici MDD Merhamet se svaki radni dan od 9 do 12 sati vrši mjerenje scora rizika za KVB, ŠUK-a i 'starosti krvnih žila'. Pozivamo sve, osobito pušače, da se odazovu navedenim mjerenjima. Utvrđivanjem scora kardiovaskularnog rizika, te oscilometrijskim snimanjem starosti krvnih žila, koristeći aparat Agedio B900 ćemo utvrditi broj pušača u ciljnim populacijama studenata, nastavnika fakulteta i građana Mostara koje ćemo nastojati izliječiti od pušačke ovisnosti. Ovaj aparat će nam koristiti kao instrument za povećanje motivacije za prekid pušenja, budući da u kratkom vremenu mjerenja daje vrlo uvjerljive informacije o štetnosti pušenja na tonus krvnih žila i time poslužiti kao hitna intervencija'', pojasnio je prim.dr. Emir Fazlibegović iz Udruženja kardiologa.

Ovim putem također poziva sve pušače  da se registriraju u grupe za podršku odvikavanja od pušenja, koje će uskoro startati sa 5-dnevnim programom odvikavanja od pušenja.

Svi zainteresirani se na stranici  mogu upoznati s programom odvikavanja od pušenja prema ESC/AHA preporukama, a dodatna objašnjenja, te razgovor s pušačima će obaviti aktivisti, doktori UK HNK.

U sklopu ovog projekta Udruženje kardiologa HNK/Ž je zajedno s Liječničkom komorom HNŽ-a nedavno organiziralo i znanstveni simpozij ''Pušenje i zdravlje'' u kojemu su sudjelovali poznati stručnjaci za pojedine grane medicine.

Program simpozija je obuhvatio sve segmente štetnog djelovanja pušenja na pojedine organe i sisteme ljudi, te dao preporuke kako i na koji način prevenirati i liječiti pušačke ovisnike.

Ovim projektom su obuhvaćeni i studenti Studija zdravstva Univerziteta ''Džemal Bijedić'' koji će steći edukacije, te nakon završetka studija  biti osposobljeni za nastavak  kampanje o štetnosti pušenja u lokalnoj sredini u kojoj budu djelovali.

Kopirati
Drag cursor here to close