Orašje

U Županiji posavskoj participacija najčešći razlog nezadovoljstva pacijenata

Lifestyle / Zdravlje | 29. 08. 2017. u 15:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta "Unapređenje prava pacijenata", Mreža "Naše društvo" u Orašju je održala okrugli stol na temu "Zdravstvena vijeća u teoriji i praksi".

Urađena analiza je pokazala da zdravstvena vijeća na području Županije posavske nisu formirana, kako na općinskoj tako ni na županijskoj razini.

Predsjednik Mreže "Naše društvo" Marin Bago kazao je kako su zdravstvena vijeća jedini civilni mehanizam kontrole sustava zdravstva.

"Važno je istaknuti da su zdravstvena vijeća tijela koja su sastavljena i od pacijenata. Nijedan sustav neće raditi ako u svojim tijelima nema predstavnika svojih korisnika", ustvrdio je Bago.

Tajnik Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Županije posavske Berislav Živković istaknuo je da su na područje te županije prisutni problem kao i ostatku Federacije BiH a najčešće su vezana za prava pacijenata, posebice koji ostvaruju prava na liječenje u dvije države.

"Teško je objasniti pacijentu zašto je participacija u Slavonskom Brodu takva kakva je, a početak liječenja je krenuo iz naše Županijske bolnice", kazao je Živković.

Dodao je da netko mora u određenom postupku ispostaviti određene račune za liječenje koji se moraju platiti, a to je teško pacijentima objasniti.

Glavna sestra Županijske bolnice u Orašju Mandica Vukić participaciju je izdvojila kao najčešći razlog nezadovoljstva pacijenata.

"Pacijenti plaćaju participaciju 20 posto i njihovo upućivanje u neku drugu zdravstvenu ustanovu i putovanje do druge ustanove", kazala je Vukić.

Sudionici okruglog stola složili su se da je neophodno formiranje zdravstvenih vijeća kako na općinskim, tako i na županijskoj razini, a čiji bi rad bio besplatan.

(FENA) R.G.

Kopirati
Drag cursor here to close