U zatvoru u Haagu

Mladić se požalio na loše zdravstveno stanje

Mladić je u svom obraćanju istaknuo kako osoblje u pritvorskoj jedinici daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji on ne razumije, a koju potom prevode njegovi odvjetnici.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2019. u 16:52 BIRN
Kopirati

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić ponovo se požalio na loše zdravstveno stanje na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladić je u svom obraćanju istaknuo kako osoblje u pritvorskoj jedinici daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji on ne razumije, a koju potom prevode njegovi odvjetnici. Pojasnio je da se u medicinskoj dokumentaciji ponavlja da je njegovo stanje stabilno i nepromijenjeno.

''Ja sam sve lošijeg zdravlja, a nisam liječnik da bih znao zbog čega'', istaknuo je Mladić.

Mladić je rekao i da mu je u njegovim godinama važno da bude nazočan godišnjici i spomenu najmilijih.

''Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena sa 23 godine'', kazao je Mladić, dodavši i da nije bio na počivalištima svoje majke i brata, niti se oprostio s njima.

Na poluzatvorenom dijelu statusne konferencije Mehanizmu se obratio jedan od Mladićevih odvjetnika Dragan Ivetić.

Statusnom konferencijom predsjedavala je Prisca Nyambe iz Zambije, koja je postavljena u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev Odbrane, odlukom suca Jean-Claudea Antonettija izuzeti predsjedavajući Theodor Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun zbog “utiska da su pristrani”.

Posljednja statusna konferencija održana je u studenom prošle godine, kada se Mladić također žalio na loše zdravstveno stanje.

Mladića je Haaški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haaško tužiteljstvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudaca.

Kopirati