U zatvoru u Haagu

Mladić se požalio na loše zdravstveno stanje

Mladić je u svom obraćanju istaknuo kako osoblje u pritvorskoj jedinici daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji on ne razumije, a koju potom prevode njegovi odvjetnici.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2019. u 16:52 BIRN
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić ponovo se požalio na loše zdravstveno stanje na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu.

Mladić je u svom obraćanju istaknuo kako osoblje u pritvorskoj jedinici daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji on ne razumije, a koju potom prevode njegovi odvjetnici. Pojasnio je da se u medicinskoj dokumentaciji ponavlja da je njegovo stanje stabilno i nepromijenjeno.

''Ja sam sve lošijeg zdravlja, a nisam liječnik da bih znao zbog čega'', istaknuo je Mladić.

Mladić je rekao i da mu je u njegovim godinama važno da bude nazočan godišnjici i spomenu najmilijih.

''Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena sa 23 godine'', kazao je Mladić, dodavši i da nije bio na počivalištima svoje majke i brata, niti se oprostio s njima.

Na poluzatvorenom dijelu statusne konferencije Mehanizmu se obratio jedan od Mladićevih odvjetnika Dragan Ivetić.

Statusnom konferencijom predsjedavala je Prisca Nyambe iz Zambije, koja je postavljena u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev Odbrane, odlukom suca Jean-Claudea Antonettija izuzeti predsjedavajući Theodor Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun zbog “utiska da su pristrani”.

Posljednja statusna konferencija održana je u studenom prošle godine, kada se Mladić također žalio na loše zdravstveno stanje.

Mladića je Haaški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haaško tužiteljstvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudaca.

Kopirati
Drag cursor here to close